Nieuws

Week van het zien: Belgische vzw Eyes for the World maakt brillen ook in ontwikkelingslanden toegankelijk

De Belgische vzw Eyes for the World vraagt bij de start van de ‘Week van het Zien’ om de blik ook naar buiten te richten. Eyes for the World ontwikkelde een zelfcorrigend brilletje dat wereldwijd tegen lage kost kan worden ingezet om meer mensen beter te laten zien. Bij de start van de ‘Week van het Zien’ zette Eyes for the World vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo daarom een brilletje op de neus.

De Belgische vzw Eyes For The World  ontwikkelde een revolutionaire zelfcorrigerende bril om kansarme kinderen en oudere mensen beter te laten zien. De bril is gebaseerd op het principe van Prof. Alvarez waar een convex en concaaf glas over elkaar schuift. De sterkte varieert van +4.25 tot -500 dioptrie. Eyes for the World ziet een belangrijke rol weggelegd voor de brilletjes in het uitbouwen van oogzorg in ontwikkelingslanden. Eén zelfcorrigerend brilletje kost 20 euro.

Snel en goedkoop
Koen Van Pottelbergh: “Verwacht wordt dat tegen 2020 wereldwijd één op vier mensen wereldwijd zal lijden aan bijziendheid. Dat zijn twee miljard mensen die nood hebben aan goede oogzorg en een correcte bril. Tachtig tot vijfentachtig procent van deze visuele problemen kunnen we oplossen met een zelfcorrigende brilletje. Die brilletjes hebben bovendien het voordeel dat geen dure apparatuur nodig is om oogtesten te doen. Zo blijft de kostprijs laag en kunnen slechtzienden hun bril onmiddellijk mee naar huis meekrijgen.”

Vandaag al heeft meer dan één miljard mensen geen toegang tot oogcorrectie of ontbreekt het hen aan financiële middelen om zich een bril aan te schaffen. In ontwikkelingslanden komt daar vaak nog bij dat er weinig mensen met de juiste kwalificaties zijn om degelijk oogonderzoek en oogoperaties uit te voeren. Deze situatie heeft een enorme impact op het sociaal leven van mensen en op hun algemene levenskwaliteit.

Projecten wereldwijd
Eyes For The World was het sociale project van de Rode Duivels tijdens het WK in Brazilië en is ook kandidaat om het sociale project van het BOIC te worden tijdens de Olympische spelen in Rio volgend jaar. Door de steun van de KBVB, het BOIC en vele andere donoren kan het wereldwijd projecten uitrollen. Intussen werden al 2.000 brillen verdeeld in Brazilië , Zuid-Afrika en Myanmar. Ook in Oeganda, Rwanda, Indonesië en Colombia staan in de komende wekende en maanden projecten op stapel. Ook in Haïti, Senegal, Togo, Indonesië en Bali komen er projecten.

Bij de start van de Week van het Zien vraagt Eyes for the World de blik even naar buiten te richten. Daarom kwamen ze vandaag minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo een zelfcorrigerend brilletje op de neus zetten.

Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking: “Het engagement van Eyes for the World is bijzonder. Ze stellen hun wetenschappelijke expertise ten dienste van mensen die vandaag amper toegang hebben tot correcte oogzorg. Het belang van hun werk mag niet onderschat worden. Oogproblemen zonder aangepaste oogcorrectie hypothekeren de toekomstkansen van mensen. Kinderen die het overkomt, kunnen niet langer volgen op school en zien hun toekomst verstoort, terwijl oudere mensen hun sociaal leven zien verbrokkelen.”