Nieuws

Belgische Ontwikkelingssamenwerking schort reeks interventies in Burundi op en zet politiesamenwerking definitief stop

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo schort de Belgische steun aan een reeks ontwikkelingsprojecten in Burundi op. De politiesamenwerking stopt met onmiddellijke ingang. Het stopzetten van de geschorste interventies en het heroriënteren van middelen zullen afhangen van het verloop van de EU-dialoog met Burundi die binnenkort opstart.

Nu de Europese Unie binnenkort de consultaties opstart zoals voorzien in artikel 96 van de Overeenkomst van Cotonou heeft België beslist om de heroriëntering van haar samenwerking met Burundi in dit Europees kader in te schrijven. Concreet komt er een schorsing in twee fases. De maatregelen volgen de kalender van de procedure artikel 96 van de Europese Unie.

1) Fase 1 met onmiddellijke ingang: opschorting van reeks programma’s

Met onmiddellijke ingang worden een aantal programma’s opgeschort die dicht bij de Burundese autoriteiten staan of die zeer makkelijk het voorwerp kunnen zijn van politieke recuperatie. Concreet gaat het om het pavage-project, de steun aan de Burundese justitie en de appuis à la gouvernance.

De programma’s binnen de concentratiesectoren van het samenwerkingsprogramma worden niet volledig opgeschort (landbouw, onderwijs en gezondheid) enkel de activiteiten gericht op institutionele ondersteuning. Ook dat gebeurt met onmiddellijke ingang.

2) Fase 2 bij negatief resultaat artikel 96-dialoog: stopzetting en heroriëntering

Deze opschorting schrijft zich in in het verloop van de artikel 96-dialoog die binnenkort op Europees vlak opstart. Een negatief resultaat van de artikel 96-dialoog zal leiden tot de definitieve stopzetting van de opgeschorte programma’s/projecten en de heroriëntering van middelen.

De politiesamenwerking, die in mei was opgeschort na het gewelddadig optreden van de politie, stopt met onmiddellijke ingang. De voorbije tijd is gebleken dat de rol van de politie niet van die aard is dat betrokkenheid van de Belgische ontwikkelingssamenwerking nog te verantwoorden is.

Nieuw programma mensenrechten, goed bestuur en vrije media

Budgetten die vrijkomen zullen worden aangewend binnen lopende programma’s, op voorwaarde dat deze het lot van de bevolking verbeteren en tegenmacht-organisaties versterken. Daarnaast is ook een programma rond mensenrechten, goed bestuur en vrije media in voorbereiding. Het programma zal gefinancierd worden met vrijgekomen middelen die niet in lopende interventies terechtkunnen.

België heeft vanaf dag één ingezet op de ondersteuning van vrije en inclusieve verkiezingen. Zulke verkiezingen zijn een belangrijke hefboom om de ontwikkeling van Burundi alle kansen te geven, de mensenrechtensituatie te verbeteren en inclusieve en duurzame economische groei te bevorderen.

Vooruitgangsperspectief

Bij het vastleggen van de nieuwe lijst van partnerlanden in mei dit jaar werd Burundi uitdrukkelijk weerhouden als partnerland van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Belgie bevestigde hiermee haar engagement tegenover Burundi en de Burundezen. De federale regering gaf toen echter ook aan dat het in internationale ontwikkeling een vooruitgangsperspectief hanteert: indien het in Burundi de verkeerde richting zou uitgaan, zou de samenwerking herbekeken worden en behoorde een nieuw klassiek samenwerkingsprogramma niet langer tot de mogelijkheden.

De bekendmaking om Belgische middelen op te schorten komt een dag nadat de Europese Commissie een reisverbod heeft ingesteld en deviezen heeft bevroren van vier Burundezen die de politieke stabiliteit in Burundi ondermijnen.

Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking: “Het is met veel pijn in het hart dat we deze beslissing nemen. België blijft bijzonder geëngageerd om het lot van de Burundezen en de ontwikkeling van Burundi te ondersteunen. Maar de huidige omstandigheden nopen ons tot ingrijpen. De tol van de politieke instabiliteit wordt voor de gewone Burundees steeds zwaarder: 200.000 mensen zijn op de vlucht de broze Burundese economie is ontwricht en de Burundese regering isoleert zich steeds meer. Wij hopen zo snel mogelijk te kunnen komen tot een dialoog met positieve resultaten voor de gewone Burundees.”

Minister De Croo beklemtoont dat het om een heroriëntering en geen schrapping van middelen gaat. “Middelen waarvan we zeker weten dat ze de bevolking ten goede komen blijven behouden, denk bijvoorbeeld aan gezondheidszorg.”