Nieuws

De Croo en Ploumen: nu extra inspanning van EU voor vluchtelingen Syrië

De ministers De Croo en Ploumen van respectievelijk België en Nederland roepen de Europese Commissie op om korte termijn extra noodhulp voor vluchtelingen in de regio Syrië-Irak te realiseren. 'Europa moet meer doen. Er zijn middelen beschikbaar. Brussel moet nu in actie komen tegen de mensonterende situaties waar vluchtelingen mee te kampen hebben,' aldus De Croo (vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking) en Ploumen (minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking).

Daarnaast dringen beide ministers aan op spoedoverleg van de EU ministers voor Ontwikkelingssamenwerking. 'Deze uitzonderlijke crisis vraagt om een uitzonderlijk antwoord, zeker vanuit Europa. Anders dreigt in een regio vlakbij onze Europese grenzen een verloren generatie. We kunnen ons hoofd niet afwenden. De EU kan en moet hier een belangrijke rol spelen.’

De Syrische oorlog is het zwaarste conflict van deze eeuw. Ruim 250.000 mensen hebben hun leven verloren, meer dan 1 miljoen mensen raakten gewond. Ook het aantal Syrische vluchtelingen heeft intussen een triest record bereikt. Meer dan vier miljoen Syriërs zijn hun land ontvlucht naar één van de buurlanden en binnen Syrië zelf zijn 7,6 miljoen mensen ontheemd. Vandaag hebben 5,6 miljoen Syrische kinderen nood aan humanitaire hulp.

De meesten van deze vluchtelingen (meer dan 90 percent) kiezen ervoor om in de eigen regio te blijven. Sommigen onder hen brachten al vier winters in een vluchtelingenkamp door. Momenteel kampt de VN voor humanitaire hulp aan Syrië en haar buurlanden met een belangrijk financieringstekort van de humanitaire noden in de Syrische regio. Slechts een kwart van de nodige fondsen zijn beschikbaar. Door deze financiële beperkingen is er een tekort aan voedsel en medicijnen. 'Alleen meer en betere noodhulp en opvang ter plekke kan voorkomen dat mensen aan een levensgevaarlijke reis beginnen die al zoveel mensenlevens heeft gekost,' stellen Ploumen en De Croo.

Nederland maakte daarom vorige week een uitgebreid hulppakket voor de regio Syrië en Irak bekend met een totaalwaarde van 48,5 miljoen euro. Ook België heeft vandaag haar humanitaire inspanningen in de Syrische regio vandaag versterkt met 30 miljoen euro. Beide ministers: 'Deze humanitaire hulp is meer dan nodig. Het biedt de mogelijkheid om zowel op korte- als langere termijn mensen te ondersteunen die huis en haard hebben moeten achterlaten, en vaak ook familieleden verloren hebben.’

De Europese Commissie beschikt over een ontwikkelingsbudget van 10 miljard euro per jaar en 1,2 miljard humanitair hulp. 'Zeker wat betreft de middelen voor ontwikkeling en de aansluiting bij de bredere noden in deze regio’s, moet Europa deze sneller en flexibeler zijn. 'Vandaag staan bureaucratische regels een snelle toekenning in de weg. Dit hindert een snelle, geïntegreerde reactie. Laat ons de noden voorrang geven op deze regels,' aldus De Croo en Ploumen.