Oeganda: Schijf gezondheidshulp gedeblokkeerd
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft een akkoord bereikt met de Oegandese regering over het niet-uitsturen van actieve Oegandese gezondheidswerkers. De Oegandese regering engageert zich met name om het eigen gezondheidszorgsysteem niet te verzwakken door geen actieve gezondheidswerkers uit te vlaggen naar het Centraal-Amerikaanse Trinidad en Tobago.
Het akkoord komt er na een reeks bilaterale contacten tussen minister De Croo en de Oegandese regering, onder meer met de minister van Buitenlandse Zaken en de minister van Volksgezondheid.
In maart kwam aan het licht dat de Oegandese regering meer dan 250 artsen wou uitvlaggen naar het Centraal-Amerikaanse Trinidad en Tobago. Een grote groep onder hen waren geneesheer-specialisten die vandaag in de publieke gezondheidszorg in Oeganda instaan voor patiëntenzorg. Het wegsturen van de Oegandese geneesheer-specialisten zou een structurele verzwakking van de Oegandese gezondheidszorg betekenen en de Oegandese bevolking rechtstreeks getroffen hebben.
Ons land ondersteunt de ontwikkeling van de Oegandese gezondheidszorg en kan niet aanvaarden dat de Oegandese regering zelf van binnenuit de verzwakking van de gezondheidszorg organiseert. Minister De Croo schortte daarom de uitbetaling op van 11 miljoen euro gezondheidshulp: 5 miljoen euro sectorale begrotingshulp gezondheid uit het Indicatief Samenwerkingsprogramma 2009-2012 en een schijf van 6 miljoen sectorale begrotingshulp uit het Indicatief Samenwerkingsprogramma 2012-2016.
Ook de Europese Unie had bij monde van Kristian Schmidt, EU-ambassadeur in Kampala, scherpe kritiek op de plannen van de Oegandese regering.
De Oegandese regering heeft nu schriftelijk bevestigd dat ze terugkomt op haar plannen om actieve artsen en gezondheidswerkers uit te vlaggen. Enkel gepensioneerde of werkloze gezondheidswerkers komen nog in aanmerking voor een eventuele uitwisseling.
Minister De Croo heeft daarom beslist om de eerste schijf van 5 miljoen euro gezondheidshulp vrij te geven. De tweede schijf van 6 miljoen euro wordt geconditioneerd en kan ten vroegste volgend jaar vrijkomen na een evaluatie of de Oegandese regering haar engagementen daadwerkelijk nakomt.
Alexander De Croo, vicepremier en minister voor Ontwikkelingssamenwerking: “De Belgische ontwikkelingssamenwerking stopt heel wat expertise en middelen in de opbouw van gezondheidszorgsystemen in Centraal-Afrika. Met die inspanningen willen we het lot van de bevolking verbeteren. Het wegplukken van artsen uit ziekenhuizen om hen naar de andere kant van de wereld te sturen, staat daar haaks op. Ik ben dan ook tevreden dat de demarches van ons land en de Europese Unie er nu toe leiden dat de Oegandese regering terugkomt op haar oorspronkelijke plannen. De volgende jaren moeten we de gezondheidszorg in Oeganda, net als in andere landen, verder versterken in plaats van verzwakken.”