België en het IMF sluiten kaderakkoord om partnerschap inzake capaciteitsopbouw te versterken
Deputy Managing Director Carla Grasso van het IMF verklaarde het volgende: "We danken België voor de steun aan het werk van het IMF inzake capaciteitsopbouw. Onze gezamenlijke inspanningen hebben in de partnerlanden van België in Afrika en elders al tot aanzienlijke resultaten geleid. We stellen het ook op prijs dat België het voortouw neemt in het e-learninginitiatief van het IMF, waar nu ruim 10.000 mensen wereldwijd gebruik van kunnen maken. Met dit kaderakkoord proberen we ons partnerschap met België inzake capaciteitsopbouw verder te ontwikkelen. We zijn tevreden met de deelname van België aan het Revenue Mobilization Trust Fund (RMTF), waarmee het zijn jarenlange streven naar een beter belastingbeleid en -beheer nog kracht bijzet."
“De Belgische regering is een trotse IMF-partner en zal graag blijven samenwerken aan capaciteitsopbouw, waarbij de nadruk ligt op duurzame inclusieve groei en op een op rechten gebaseerde benadering van ontwikkelingssamenwerking. Zoals voorzien in de Addis Abeba Actie Agenda, die het financiële kader schept voor de uitvoering van de Agenda 2030 voor Duurzame Ontwikkeling, vindt België dat een billijke en doeltreffende mobilisatie van binnenlandse inkomsten uitermate belangrijk is, vooral voor de minst ontwikkelde en de fragiele landen. Dit vermindert hun afhankelijkheid van hulp en helpt hun herstel en menselijke ontwikkeling mee financieren. Daarom nemen we deel aan het RMTF," aldus Alexander De Croo, vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking, Digitale Agenda, Telecom en Post.
Achtergrondinformatie
Sinds 2007 steunt België IMF- initiatieven inzake capaciteitsopbouw in uiteenlopende domeinen. Dit gaat om zowel online- en persoonlijke opleidingen, maar ook om veel projecten voor de opbouw van economische instellingen in de partnerlanden. België droeg ook als een van de eerste landen bij aan het Tax Policy and Administration Trust Fund, dat inkomsten helpt mobiliseren in landen met een laag inkomen. In 2017 gaat onder het nieuwe RMTF-label een nieuw vijfjarenprogramma van start.
Het IMF helpt zijn lidstaten capaciteit opbouwen, door technische bijstand en opleidingen, voorts door economisch en financieel toezicht te houden en leningen te verstrekken. De technische bijstand van het IMF helpt lidstaten efficiëntere economische instellingen, juridische kaders en juridisch beleid uit te bouwen om economische stabiliteit en groei te stimuleren. Opleidingen stellen de functionarissen in de lidstaten beter in staat economische ontwikkelingen te analyseren en efficiënte beleidsmaatregelen op te stellen en uit te voeren.