Alexander De Croo vraagt sterkere aandacht voor gendergelijkheid en vrouwenrechten in Belgische Ontwikkelingssamenwerking
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking gaat extra aandacht besteden aan gendergelijkheid en vrouwenrechten. Dat staat in de strategienota ‘Gender in de Belgische Ontwikkelingssamenwerking’ die vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo vandaag aan de vooravond van Wereldvrouwendag goedkeurt. Naast de cruciale rol van onderwijs, gaat bijzondere aandacht naar onder meer de seksuele en reproductieve rechten, de strijd tegen seksueel geweld en de economische versterking van vrouwen.
Alexander De Croo, minister voor Ontwikkelingssamenwerking: “In teveel landen staan de rechten van vrouwen en meisjes onder druk, ook in partnerlanden van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. Moeder worden is op heel wat plaatsen doodsoorzaak nummer één bij jonge vrouwen, één op drie vrouwen is ooit slachtoffer van seksueel geweld en elk jaar verliezen 3 miljoen meisjes hun vrouwelijkheid door genitale verminking.”
Vrouwen zijn economische motor
“Onze ontwikkelingsinspanningen kunnen enkel maar slagen als we de strijden voor gelijke rechten tussen mannen en vrouwen opvoeren. Vrouwen leveren een buitengewone bijdrage aan ontwikkeling. Vaak zijn ze de belangrijkste economische motor in hun gezin en hun gemeenschap, een opdracht die ze combineren met het moederschap. Dat moet zich in de toekomst nog sterker vertalen op het terrein in onze partnerlanden.”
De strategienota ‘Gender in de Belgische Ontwikkelingssamenwerking’ zet vier prioriteiten voorop:
1) Onderwijs en besluitvorming
Ook vrouwen moeten een actieve plaats kunnen opeisen in het economische, sociale en politieke leven. Onderwijs speelt daarin een sleutelrol. Vrouwen vertegenwoordigen twee derde van de analfabete bevolking in de wereld. De politieke participatie van vrouwen kent wereldwijd een wisselend succes. Op wereldvlak zijn minder dan twee op tien ministers vrouw. De voorbije tien jaar zagen we op dat punt nauwelijks vooruitgang.
2) Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR)
Meer aandacht voor seksuele en reproductieve gezondheid moet verschillende aspecten van de gezondheid ten goede komen: van de preventie en behandeling van ongewenste zwangerschappen tot de strijd tegen seksueel overdraagbare infecties en de preventie van de transmissie van het hiv-virus van moeder op kind. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking beschikt op dit domein over erkende expertise.
De seksuele en reproductieve rechten dienen niet enkel te worden erkend en uitgeoefend ten voordelen van vrouwen, maar ook mannen en ook van minderheden zoals LGBTI’s.
3) Voedselveiligheid, toegang tot natuurlijke hulpbronnen en economisch empowerment
Het merendeel van de arme bevolking in de wereld leeft op het platteland. Voor drie vierde van de plattelandsbevolking is landbouw het bestaansmiddel. Hoewel vrouwen het leeuwendeel van de landbewerkers uitmaken, hebben ze vaak slechts secundaire rechten wat betreft toegang tot landeigendom.
De individuele en collectieve empowerment van plattelandsvrouwen is voor de Belgische Ontwikkelingssamenwerking dan ook een prioriteit, net als de economische empowerment van vrouwen.
4) Bescherming van rechten en de strijd tegen seksueel geweld
Eén vrouw op drie geeft aan ooit slachtoffer te zijn geweest van seksueel geweld. Vrouwen die leven in stedelijke gebieden hebben twee keer meer kans dan mannen om het slachtoffer te worden van geweld, vooral in de ontwikkelingslanden. In meer dan 75 landen wereldwijd zijn vrijwillige seksuele handelingen tussen volwassenen van hetzelfde geslacht gecriminaliseerd. In heel wat landen, waaronder ook partnerlanden van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, worden holebi’s en transgenders gedoogd, gediscrimineerd, vervolgd en zelfs gedood.
Een nationaal en internationaal juridisch arsenaal volstaat echter niet om komaf te maken met seksueel geweld en het niet respecteren van fundamentele rechten. De toepassing op het terrein, op alle niveaus van de samenleving, is de kern van het probleem. Via gerichte acties wil de Belgische ontwikkelingssamenwerking ook op dit domein het verschil maken.
Van strategie naar actie
De strategienota ‘Gender in de Belgische Ontwikkelingssamenwerking’ kwam tot stand op basis van discussiegroepen opgericht bij het Directoraat-Generaal Ontwikkelingssamenwerking (DGD), na advies van de Adviesraad Gender en Ontwikkeling en op basis van input vanuit de verschillende posten waar de Belgische Ontwikkelingssamenwerking actief is.
Om de concrete uitvoering op het terrein te verzekeren. hoort bij de strategische nota ook een actieplan. Bedoeling is om de doelstellingen van gendergelijkheid systematisch te integreren in de beoordeling, analyse en implementatie van de acties van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.
Klik hier om de strategische nota en het actieplan ‘Gender in de Belgische Ontwikkelingssamenwerking’ te lezen (PDF)