Alexander De Croo bespreekt humanitaire crises met nieuwe WFP-directeur David Beasley
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag David Beasley ontvangen, de nieuwe Uitvoerend Directeur van het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties (WFP). Het WFP is in volume de tweede belangrijkste multilaterale partnerorganisatie van de Belgische humanitaire hulp. In 2016 droeg België meer dan 25 miljoen euro bij aan WFP-projecten waarmee bijna acht miljoen mensen in acht landen werden ondersteund.
Het Wereldvoedselprogramma van de Verenigde Naties is één van de meest toonaangevende organisaties die zich inzet voor een wereld zonder honger en is vaak als eerste ter plaatse in tijden van crisis. Daarnaast zet het Wereldvoedselprogramma in ontwikkelingslanden ook in op het voorkomen van rampen. De organisatie is volledig afhankelijk van vrijwillige bijdrages.
Minister De Croo en Uitvoerend Directeur Beasley bespraken onder meer de humanitaire noodsituatie en de hongersnood in Zuid-Soedan, Jemen, Nigeria en Somalië. Meer dan twintig miljoen mensen leven er momenteel in voedselonzekerheid. België maakte voor de voedselcrisis de voorbije maanden 34 miljoen aan humanitaire noodhulp vrij. Vorige week nog was minister De Croo op het terrein in Zuid-Soedan en in het noorden van Oeganda om er de inzet van het Wereldvoedselprogramma te ondersteunen.
Humanitaire innovatie
Ook het belang van humanitaire innovatie kwam aan bod. Bedoeling is zo de efficiëntie van de humanitaire hulp te verhogen en de kost te verlagen waardoor in crisissituaties meer mensen kunnen worden geholpen. Zo is België de belangrijkste financier van het WFP-innovatieprogramma dat inzet op de ontwikkeling van humanitaire drones. Het inzetten van drones in humanitaire noodsituaties kan helpen om sneller moeilijk bereikbare gebieden te bereiken. België ondersteunt ook het WFP-innovatieprogramma Mobile Vulnerability Analysis and Mapping dat mobiele telefoongegevens gebruikt om de kwetsbaarheid van bepaalde gebieden in kaart te brengen en sneller mogelijke voedselcrisissen te identificeren.
Vanwege het cruciale belang van humanitaire logistiek, ondersteunt België daarnaast ook de humanitaire luchtdienst van de Verenigde Naties (UNHAS), beheerd door het WFP.