Al 1 miljoen voorafbetaalde simkaarten geregistreerd
Midden februari waren er bij de gsm-operatoren al 1 miljoen prepaid simkaarten geregistreerd. In totaal zijn er zo’n 3,4 miljoen prepaid kaarten in omloop. Mensen met een prepaid kaart hebben nog tot begin juni de tijd om zich bij hun gsm-operator te identificeren. Het identificeren van anonieme simkaarten is één van de maatregelen die de federale regering vorig jaar nam in de nasleep van de aanslagen van 22 maart.
Sinds december vorig jaar moeten mensen die een nieuwe prepaid simkaart aankopen hun identiteit bij hun gsm-operator registeren. Die registratie is één van de maatregelen die de federale regering nam na de aanslagen van 22 maart vorig jaar. Prepaid kaarten waren alomtegenwoordig in criminele kringen en aantrekkelijk door de anonimiteit die ze boden. De identificatie van prepaid kaarten moet de veiligheids- en inlichtingendiensten toelaten om sneller de identiteit te achterhalen van de gebruikers. Dat was in het verleden vaak bijzonder moeilijk waardoor soms kostbare tijd kon verloren gaan.
Registratie makkelijk en op verschillende manieren
Voor prepaid kaarten die al in omloop waren, geldt tot begin juni een overgangsperiode. Dan moeten alle kaarten geïdentificeerd zijn. Die overgangsperiode moet iedereen met een prepaid kaart de kans geven om zich te identificeren. Die identificatie kan makkelijk en op verschillende manieren, onder meer door het herladen van de simkaart met een bankkaart, via online registratie met een elektronische identiteitskaart en bijhorende pincode, of in de telefoonwinkel van de gsm-operator.
Het zijn de gsm-operatoren die instaan voor de registratie; operatoren hebben dan ook acties en informatiecampagnes opgezet om mensen te informeren. Midden februari hadden die inspanningen al geleid tot ruim 1 miljoen geregistreerde prepaid kaarten. Minister van Telecom Alexander De Croo roept alle gebruikers van een prepaid kaart die zich nog niet hebben geïdentificeerd op om dat nog tijdig te doen.
Enkel in uitzonderlijke gevallen toegankelijk
De identiteit van de simkaartgebruikers wordt bewaard door de operator, zoals dat vandaag ook het geval is voor simkaarten met een abonnement of voor telecomabonnementen. Enkel in strikt omschreven gevallen mogen veiligheids- en hulpdiensten de identificatiegegevens van de gebruikers opvragen:
- Gerechtelijke autoriteiten in het kader van een onderzoek
- Inlichtingen- en veiligheidsdiensten "bij uitvoering van hun opdrachten"
- Hulpdiensten bij een noodoproep
- Gerechtelijke politie van de cel vermiste personen voor een opsporing
- Ombudsdienst telecom bij kwaadwillige oproepen