Nieuws

Reactie Alexander De Croo op kritiek 11.11.11 Syriëbeleid Belgische regering

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking weerlegt de kritiek van 11.11.11 op het Belgische Syriëbeleid. Hij wijst erop dat België net één van de landen is die meer humanitaire hulp levert dan van ons land verwacht wordt.

Het gaat niet op om te zeggen dat het Belgische Syrische beleid faalt. We nemen zowel militair, diplomatiek als humanitair onze verantwoordelijkheid. Men kan minnetjes doen over de militaire inzet van ons land, maar ik verkies nog altijd om IS ginder te verslaan dan dat ze naar hier afzakken.

België is één van de landen die bijzonder veel humanitaire inspanningen levert. Meer nog: vriend en vijand erkennen dat ons land meer doet dan wat van ons verwacht wordt. Dat blijkt ook uit buitenlandse rapporten, bijvoorbeeld de Syria Crisis Fair Share Analysis van Oxfam International. De Belgische humanitaire aanpak komt terecht positief uit die analyse, samen met de Scandinavische landen en Nederland.

Ik heb de voorbije twee jaar intensief gesprekken gevoerd om goed te begrijpen welke hulp nodig is en wat de beste aanpak is. Niet alleen met regeringen van buurlanden van Syrië en met hulporganisaties die op het terrein actief zijn, maar ook met mensen die verblijven in vluchtelingenkampen aan de Turks-Syrische grens en de Jordaans-Syrische grens.

Daarnaast is ons land Europees één van de grote pleitbezorgers om meer ontwikkelingsfondsen vrij te maken voor de regio zodat kinderen er naar school kunnen, mensen de taal leren en kunnen werken. Er hoeft ons echt niemand lessen te geven over onze humanitaire aanpak.

Maar humanitaire noodhulp is nooit dé oplossing. Wat we nodig hebben is een politieke en diplomatieke doorbraak. 11.11.11 meent dat de Belgische diplomatieke inspanning enkel afgemeten kan worden in financiële middelen die België aan een resem politieke initiatieven bijdraagt. Het is net dát soort portefeuillediplomatie die we moeten vermijden.

Daarom herhaal ik nog eens dat België zich volledig engageert om samen met de Europese Unie een politieke rol te spelen in Syrië. Indien elke Europese lidstaat parallel aan de EU-diplomatie eigen initiatieven financiert geraken we geen stap verder, eerder in tegendeel.

België bepleit reeds een meer assertieve Europese houding inzake Syrië. Enkele dagen geleden, op 14 maart, maakte de EU-Hoge Vertegenwoordiger Mogherini de krachtlijnen van een nieuwe EU-strategie voor Syrië bekend. De Syrië conferentie die op 4 en 5 april door de EU in Brussel wordt georganiseerd is een ander voorbeeld dat de EU zich op het politieke toneel manifesteert. België schaart zich volledig achter deze EU-inspanningen en ik durf zelfs te zeggen dat we één van de lidstaten zijn die er het meest actief toe bijdraagt.