Nieuws

Zes op tien witte zones voorbije twee jaar weggewerkt

Zes op tien witte zones voorbije twee jaar weggewerktZes op tien witte zones voorbije twee jaar weggewerkt

De voorbije twee jaar is belangrijke vooruitgang geboekt in het wegwerken van de witte zones in ons land. Dat zijn de zones waar een groot deel van de bevolking geen toegang heeft tot breedbandinternet via vaste of mobiele verbinding. Van de 39 zones werden 23 zones weggewerkt. Dat bleek vandaag op een voorstelling van minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo en zijn Waalse collega Pierre-Yves Jeholet samen met de drie mobiele operatoren.

Alexander De Croo: "Het wegwerken van de zones waar er geen internet is, was enkel mogelijk door een goede samenwerking tussen de verschillende operatoren en overheden. Maar het is vooral belangrijk voor de mensen die er wonen en de bedrijven die er gevestigd zijn. Toegang tot internet is vandaag bijna even noodzakelijk als toegang tot elektriciteit of water. Iedere Belg en elk bedrijf heeft recht op een goede connectiviteit. Daarom blijven we investeren in het wegwerken van de resterende witte zones.”

Hogere dekking en snelheden

Twee jaar geleden startte minister De Croo het traject om de witte zones weg te werken met een uitnodiging aan de 39 burgemeesters van de witte zones. Door een gezamenlijke inspanning van de verschillende overheden en operatoren blijven er vandaag nog 16 van de origineel geïdentificeerde 39 gemeenten met een witte zone over. Een witte zone is een zone waar de vaste dekking met 30 Mbps niet hoger is dan 60% en er nog altijd geen volledige 4G-dekking is.

Om die witte zones weg te werken, werkte de federale regering een wetgevend en regelgevend kader uit dat investeringen stimuleert. De regulering in witte zones werd verlaagd en er kwamen maatregelen die de kosten voor de uitrol van breedbandverbindingen verlagen. Twee jaar geleden publiceerde telecomregulator BIPT ook voor het eerst dekkingskaarten om een beter zicht te krijgen op probleemzones. Bovendien zullen de nieuwe mobiele licenties die volgend jaar worden geveild, verplichtingen bevatten voor hogere dekking en snelheden.

Ook kleinere zones identificeren

Minister De Croo heeft telecomregulator BIPT de opdracht gegeven om een app te ontwikkelen die ook de kleinere zones in kaart moet brengen. Bedoeling is dat gebruikers de mogelijkheid hebben om via hun smartphone ervaringen met slechte dekking te delen. Daarnaast plant men rijtesten om de dekking langs de wegen beter in kaart te brengen om zo de overgang naar geconnecteerde auto's te ondersteunen.