Persbericht

Start-Up Plan geeft starters extra groeikracht

Het start-up plan is een eerste concrete stap om jong en startend ondernemerschap in innovatieve sectoren aan te moedigen. 'Wij geloven rotsvast in het groeipotentieel van de nieuwe economie," zei vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo bij de voorstelling van het plan.

Het Start-Up Plan voorziet een makkelijkere financiering voor starters via een tax shelter voor start-ups, fiscale incentives voor crowdfunding en lagere loonkosten voor startende ondernemingen. Ook digitale investeringen voor kmo’s en micro-vennootschappen worden goedkoper gemaakt. Ten slotte zal de regering tegen de zomer een voorstel formuleren om de nachtarbeid in de e-commercesector mogelijk te maken.

1. Tax shelter/starterskorting voor start-ups 

Er komt een fiscale incentive om investeringen in Belgische start-ups aan te moedigen. Start-ups zullen zo gemakkelijker toegang krijgen tot financiering en slapend spaargeld op spaarboekjes zal worden geactiveerd. Deze maatregel is vergelijkbaar met de Wet Cooreman-De Clercq, maar dan voor startende ondernemingen.

De fiscale incentive zal bestaan uit een belastingvermindering in de personenbelasting die een investeerder/natuurlijke persoon ontvangt, wanneer hij/zij investeert in een jonge ondernemer.

Concreet gaat het om (1) een belastingvermindering van 45% in de personenbelasting bij nieuwe aandelen van een start-up (EU-definitie micro-vennootschap) en (2) om een belastingvermindering van 30% bij nieuw uit te geven aandelen van een startende KMO. Om van de belastingvermindering te kunnen genieten moeten de aandelen vier jaar worden aangehouden.

2. Crowdfunding interessanter maken

Het fiscaal aantrekkelijker maken van crowdfunding moet de financiering van starters extra ondersteunen.

Concreet zal het verstrekken van kapitaal tot maximum 7.500 euro en leningen tot maximum 15.000 euro via een gereglementeerd platform van crowdfunding fiscaal ondersteund worden via respectievelijk een belastingvermindering in de personenbelasting en een vrijstelling van roerende voorheffing op de interesten van de leningen. 

3. Lagere loonkost voor jonge ondernemingen

Ook de loonkost voor startende ondernemingen wordt verlaagd. Start-ups zullen tijdens hun eerste jaren een gedeelte van de verschuldigde bedrijfsvoorheffing op lonen niet moeten doorstorten. Micro-ondernemingen zullen de eerste vier jaar 20% op hun bedrijfsvoorheffing niet moeten doorstorten, kmo-vennootschappen 10%.

4. Investeringsaftrek digitale investeringen

Om investering in digitalisering aan te moedigen heeft de regering beslist om de éénmalige investeringsaftrek uit te breiden tot investeren in digitale activa, zoals betalingssystemen en cybersecurity. De fiscale incentive is bedoeld voor kmo’s en micro-vennootschappen die investeren in digitale activa. De investeringsaftrek is een fiscaal voordeel waarbij 13,5% van het geïnvesteerde bedrag in één maal wordt afgetrokken van de belastbare winst.

5. Nachtarbeid in e-commercesector

E-commerce is een sector in volle ontwikkeling. Handelaars en consumenten vinden elkaar steeds meer online. Voor retailers biedt e-commerce nieuwe kansen om hun producten aan de man te brengen. Klanten zijn op hun beurt gecharmeerd door het brede online aanbod en door de snelheid waarmee ze hun pakjes ontvangen.

Toch kampt de e-commercesector in ons land met groeipijnen. Eén van de belangrijkste hindernissen voor Belgische e-commercebedrijven is het verbod op nachtarbeid. In België kan een bestelling na 20 uur pas de volgende dag worden verwerkt (picking & packing), terwijl het in de buurlanden – zoals Nederland – mogelijk is die bestelling diezelfde avond nog te laten vertrekken.

Omdat nachtwerk in ons land niet is toegelaten voor e-commerce, vlaggen heel wat e-commercespelers hun logistieke activiteiten uit naar Nederland. Zo kunnen ze garanderen dat een pakje dat je vandaag bestelt morgen toch bij de klant wordt geleverd. Hierdoor gaan jobs en groei in ons land verloren.

Hoeveel jobs zijn er reeds verloren gegaan?

Uit de e-commerce studie 2014 van Comeos, de Federatie van de Handel en de Diensten, blijkt dat een snelle levering, naast prijs en tevredenheid, de voornaamste drijfveer is voor de online aankopen. Boodschappen doen via internet heeft het grootste groeipotentieel voor de komende jaren. Dezelfde federatie berekende dat er in 2014 42% van de Belgische online aankopen naar buitenlandse handelaars gaat. Dit zou een totaal verlies van 2,4 miljard euro in 2014 betekenen, of 8.302 banen. Op termijn zouden zelfs 36.197 jobs op de helling staan.

Wat is er beslist?

Daarom heeft de regering beslist dat de minister van Werk voor de zomer met een wetswijziging moet komen om nachtarbeid mogelijk te maken voor de sector van de e-commerce. Deze wetswijziging zal tot stand komen stand na overleg met de sector. Het wetsontwerp moet ervoor zorgen dat de e-commercesector competitief kan zijn met onze buurlanden.