Persbericht

Onderwijs sleutel in aanpak geweld tegen meisjes en vrouwen

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag op een internationale conferentie van Educaid in Brussel een pleidooi gehouden voor meer aandacht voor onderwijs in de strijd tegen geweld tegen vrouwen. Vandaag organiseert de VN de Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen’.

Internationale Dag tegen Geweld tegen VrouwenInternationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen

De laatste rapporten over de Millenniumdoelstellingen geven aan dat belangrijke vooruitgang is gemaakt op het vlak van onderwijs. Nog nooit gingen zoveel meisjes naar school als vandaag. Alexander De Croo: “Toch verbergt deze vooruitgang echter ook grote ongelijkheden. Nog al te vaak stoppen meisjes voor ze hun studies afmaken, ook de kwaliteit van het onderwijs laat in heel wat landen nog te vaak te wensen over. Te grote klassen, een gebrek aan leerkrachten en educatief materiaal, geen veilig transport naar de school. Allemaal hindernissen die ervoor zorgen dat nog teveel meisjes de lagere school verlaten zonder zelf nog maar vlot te kunnen lezen of rekenen.”

Lagere kindersterfte, hoger inkomen
Om werk te maken van seksuele rechten, de strijd te voeren tegen kindhuwelijken en tegen discriminatie zijn gelijke onderwijskansen voor meisjes cruciaal, benadrukt Alexander De Croo. “Uit internationaal onderzoek weten we dat één extra jaar scholing resulteert in een toename van het individueel inkomen met 10%. Investering in onderwijs voor meisjes bijvoorbeeld kan het landbouwrendement in Subsaharaans Afrika met 25% verhogen. Eén extra scholingsjaar voor moeders vermindert ook de kindersterfte met 5 tot 10%. Kinderen van vrouwen die lagere school liepen hebben 40% minder kans om te sterven voor de leeftijd van 5 jaar.”

Alexander De Croo beseft dat voor heel wat ontwikkelingslanden werken aan betere onderwijskansen een zware opdracht is. “In heel wat landen zorgt de sterke demografische groei ervoor dat soms tot de helft van de bevolking jonger is dan 20 jaar. Alleen al op logistiek vlak vormt dit een enorme uitdaging. Hierbij moeten we innovatie de hand rijken. Daarbij moeten we ook nagaan hoe het dichten van de digitale kloof en innovatieve vormen van afstandsonderwijs kunnen bijdragen aan betere onderwijskansen.”

Geweld tegen vrouwen
Alexander De Croo greep ook de ‘Internationale Dag tegen Geweld tegen Vrouwen’ aan die de Verenigde Naties vandaag organiseren. “Geweld tegen vrouwen blijft een wereldwijde pandemie. Als je alleen kijkt naar het aantal vrouwen die uitgehuwelijkt worden als kind, besef je dat extra inspanningen nodig zijn. Ook hier is onderwijs één van de sleutels. Een vrouw die de kans kreeg school te lopen is economisch veel weerbaarder en zal minder gedwongen worden om op basis van economische redenen haar kind uit te huwelijken.”