Persbericht

Meer aandacht nodig voor voorkomen van seksueel geweld in conflicten

In conflicten en noodsituaties moet meer aandacht gaan naar gender en het voorkomen van seksueel geweld.” Dat zegt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo op de tweede Internationale Dag voor de Eliminatie van Seksueel Geweld in Conflicten. De strijd tegen seksueel geweld is een prioriteit van de Belgische ontwikkelingssamenwerking.

Alexander De Croo: “Verkrachting, seksuele slavernij en genitale verminking zijn gruwelijke oorlogswapens. Ze ontnemen mensen hun waardigheid, tekenen hen voor het leven en verscheuren gemeenschappen. Het gebruik van seksueel geweld bij conflicten is niet alleen een manifeste schending van de mensenrechten, het is ook een belangrijke belemmering voor verzoening. We zien ook steeds meer dat extremistische groeperingen zoals Daesh en Boko Haram seksueel geweld gebruiken om strijders aan te trekken en te behouden en om inkomsten te genereren.

Diepe indruk

Twee jaar geleden sprak ik in Oost-Congo met vrouwen die brutaal verkracht waren. Hun verhalen waren gruwelijk. Ook mijn gesprekken met Dr. Denis Mukwege die in het Panzi-ziekenhuis in Bukavu slachtoffers van seksueel geweld behandelt, hebben een diepe indruk op mij gemaakt en mij in mijn overtuiging gesterkt om de strijd tegen seksueel geweld een belangrijke plaats te geven in het internationaal ontwikkelingsbeleid van België,” aldus Alexander De Croo.

Het terugdringen van seksueel geweld in conflicten is één van de aandachtspunten in de strategienota en het actieplan Gender in de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. In het kader van She Decides steunt België de International Planned Parenthood Federation (IPPF) die onder meer in Syrië actief is en er slachtoffers van seksueel geweld opvangt en begeleidt. Ons land financiert ook het werk van het Internationale Rode Kruis (ICRC) in de Democratische Republiek Congo, de Centraal Afrikaanse Republiek en Mali waar het ICRC zowel inzet op preventie als op medische en psycho-sociale steun voor slachtoffers van seksueel geweld. Daarnaast ondersteunt België het Monitoring and Reporting Mechanism on grave violations against children van UNICEF. Dat is een systeem van rapportage over de schending van kinderrechten in gewapende conflicten, inclusief van seksueel geweld tegen kinderen.

Seksueel geweld in Zuid-Soedan

Ook tijdens zijn humanitair werkbezoek aan Zuid-Soedan deze week zal Alexander De Croo oog hebben voor de strijd tegen seksueel geweld. Zuid-Soedan is sinds december 2013 in de greep van een verwoestende burgeroorlog. In tegenstelling tot Syrië krijgt het geweld in Zuid-Soedan veel minder internationale aandacht. Niemand weet precies hoeveel duizenden doden er gevallen zijn. Men weet evenmin hoeveel vrouwen en kinderen slachtoffer werden van seksueel geweld.

Alexander De Croo: “Maar dat het om duizenden slachtoffers gaat, is zeker. Niet enkel individuele soldaten vergrijpen zich. Het gaat om grootschalig en planmatig geweld waaraan zowel regeringssoldaten als rebellen zich schuldig maken. De laatste tijd bereiken ons ook steeds meer verhalen over genitale verminking van jongens zodat ze geen nageslacht meer kunnen verwekken. Ik zal aan de Zuid-Soedanese regering een duidelijk signaal geven dat er dringend een einde moet komen aan dit seksueel geweld en dat de daders ter verantwoording moeten worden geroepen.”