Persbericht

Alexander De Croo brengt humanitair werkbezoek aan Zuid-Soedan

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo brengt vandaag en morgen een humanitair werkbezoek aan Zuid-Soedan. Hij zal er spreken met humanitaire hulpverleners en vertegenwoordigers van de Zuid-Soedanese regering en de internationale gemeenschap. Van de vier landen die dit jaar door hongersnood zijn getroffen is Zuid-Soedan er het ergst aan toe.

In Zuid-Soedan woedt sinds december 2013 een burgeroorlog die een verwoestende impact heeft op de Zuid-Soedanese bevolking. Twee miljoen Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht, de helft van de Zuid-Soedanezen leeft in voedselonzekerheid. Honderdduizend mensen zijn er in acuut gevaar en dreigen de komende maanden de hongerdood te sterven.

In totaal financiert België in 2017 voor 34 miljoen euro aan humanitaire interventies in de vier landen die door extreme hongersnood zijn getroffen: Zuid-Soedan, Nigeria, Jemen en Somalië. Minister De Croo besliste onder meer om alle giften aan de campagne ‘Hongersnood 12-12’ te verdubbelen en trok hiervoor 10 miljoen euro uit.

Meest kwetsbare slachtoffers

Vandaag staat een terreinbezoek aan Old Fangak op het programma, een gebied in het noorden van Zuid-Soedan waar het Wereldvoedselprogramma (WFP) voedsel verdeelt onder de zwaar getroffen bevolking. Minister De Croo zal er spreken met humanitaire hulpverleners en de zwaar getroffen bevolking. Hij zal er ook een ziekenhuis bezoeken waar men de meest kwetsbare slachtoffers van de hongersnood probeert te redden.

Morgen staat in de Zuid-Soedanese hoofdstad Juba onder meer een gesprek gepland met UNMISS, de VN-vredesmacht die in zeer moeilijke omstandigheden de burgerbevolking dient te beschermen. Minister De Croo zal het met het UNMISS leiderschap en de diplomatieke gemeenschap in Zuid-Soedan hebben over de bescherming van burgers en humanitaire hulpverleners. Sinds het begin van de crisis werden er in Zuid-Soedan al 82 humanitaire hulpverleners gedood.

Geloofwaardig vredesproces

In een gesprek met de eerste vicepresident Taban Deng zal minister De Croo ook de nood aan een inclusief vredesproces benadrukken. Dat is de enige manier om een einde te maken aan de humanitaire noodsituatie in Zuid-Soedan. Minister De Croo zal de Zuid-Soedanese regering ook een duidelijk signaal geven dat er dringend een einde moet komen aan manifeste mensenrechtenschendingen, waaronder het inzetten van seksueel geweld als oorlogswapen. Verantwoordelijken voor grove mensenrechtenschendingen moeten worden opgespoord en vervolgd.

Donderdag reist minister De Croo naar het noorden van Oeganda waar hij samen met VN-secretaris-generaal Antonio Guterres een werkbezoek brengt aan Bidi Bidi, het grootste vluchtelingenkamp ter wereld waar met Belgische middelen onder meer onderwijsprojecten lopen. Vrijdag neemt de minister in Kampala deel aan de Solidarity Summit on Refugees onder voorzitterschap van de VN en de President van Oeganda.