Mensenrechten en economische groei centraal tijdens bezoek Rwanda en Burundi
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo bezocht de voorbije dagen samen met zijn collega-minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders de Centraal-Afrikaanse landen Rwanda en Burundi. Tijdens zijn bezoek benadrukte Alexander De Croo om een duurzaam en succesvol ontwikkelingsbeleid te kunnen voeren sociaaleconomische ontwikkeling en mensenrechten hand in hand moeten gaan.
Rwanda en Burundi zijn twee van de drie belangrijkste partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking. In Burundi is België de belangrijkste internationale donor. Tijdens zijn bezoek besteedde Alexander De Croo dan ook veel aandacht aan de inspanningen die de Belgische ontwikkelingssamenwerking ter plaatse levert.
Meer kansen voor jongeren
Zo bezocht Alexander De Croo in Kigali de coöperatieve Imbere Heza die met Belgische steun jongeren op weg helpt om technische vaardigheden te verwerven zodat ze meer kans maken hebben op werk.
In het Burundese Kirundo openden de ministers samen met de Burundese president een weg die de Belgische Technische Coöperatie (BTC) samen met de lokale bevolking had aangelegd.
Met de Rwandese president Paul Kagame en buitenlandminister Louise Mushikiwabo kwamen de ministers De Croo en Reynders overeen om een permanente politieke dialoog te beginnen. Die moet de bilaterale relaties versterken en een nauwe en stabiele vriendschap verder op te bouwen. In die dialoog zullen onderwerpen als het politieke speelveld, de rol van de samenleving, de vrijheid van meningsuiting en het pluralisme beter kunnen worden besproken.
Investeringen uitbouwen
België en Rwanda kwamen ook overeen om de economische betrekkingen en investeringen verder uit te bouwen. Rwanda heeft reële vooruitgang geboekt in sectoren zoals gezondheidszorg en strijd tegen armoede. Dat zijn sectoren die het land toelaten om de Millenniumdoelstellingen op het gebied van kinder- en moedersterfte te halen. Dit zet België aan om verder met Rwanda samen te werken in de drie concentratiesectoren: energie, gezondheid en decentralisatie.
Waarnemers Burundese verkiezingen
In Burundi staan in 2015 verkiezingen op het programma. Tijdens zijn gesprekken met Didier Reynders en Alexander De Croo sprak de Burundese president Nkurunziza zijn steun uit voor een verkiezingswaarnemingsmissie, zowel voor, tijdens als na de verkiezingen. Voor ons land is de rechtstaat van het hoogste belang. Daarbij moet de scheiding tussen de rechterlijke en de uitvoerende macht worden nageleefd.
Burundi bevindt zich op een sleutelmoment en zal belangrijke keuzes moeten maken. De internationale gemeenschap zal moeten evalueren hoe de keuzes worden gemaakt in overeenstemming met de akkoorden van Arusha, de Burundese grondwet en het internationale recht.
Oost-Congo
Tijdens de politieke contacten kwam ook de regionale situatie ter sprake. Vooral de uitvoering van het raamakkoord van Addis Abeba, dat in februari 2013 door elf Afrikaanse landen onder toezicht van de Verenigde Naties werd ondertekend om een vreedzame oplossing te vinden in het Oosten van de Democratische Republiek Congo. Daar zijn al decennia lang conflicten aan de gang.