Persbericht

Kinderrechten krijgen centralere plaats

“Het Verdrag inzake de Rechten van het Kind is het meest geratificeerde verdrag ter wereld. We moeten dit verdrag ook effectief gebruiken om de rechten van kinderen af te dwingen.” Dat zegt vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo naar aanleiding van de 25ste verjaardag van het VN-Kinderrechtenverdrag morgen.

Campagne "All Children have rights" van Unicef Campagne "All Children have rights" van Unicef

De minister wil mensenrechten, inclusief kinderrechten, de volgende jaren een centralere rol geven in de Belgische Ontwikkelingssamenwerking. “Denk maar aan de strijd tegen kindhuwelijken, genitale verminkingen, kinderarbeid, het inzetten van kindsoldaten.”

25 jaar geleden legde de wereld een belofte af ten aanzien van kinderen: dat we alles in het werk zouden stellen om hun rechten te beschermen en ervoor op te komen - het recht op overleven en ontwikkeling, het recht op onderwijs en zelfontplooiing, het recht om hun stem te laten horen, het recht om hun talenten te ontplooien. Precies op 20 november vieren wij de 25ste verjaardag van het Verdrag inzake de Rechten van het Kind (IVRK), dat ook door België aangenomen wordt. En er is reden tot vreugde: er is namelijk heel wat vooruitgang geboekt, van de daling van de kindersterfte over de toename van het aantal schoolgaande kinderen tot toekomstkansen voor meisjes.

Ondanks deze algemene vooruitgang hinken tal van kinderen nog steeds achterop. Eerdere uitdagingen in combinatie met nieuwe problemen zorgen ervoor dat tal van kinderen verstoken blijven van hun rechten en de positieve effecten van ontwikkeling. Om deze uitdagingen het hoofd te bieden en om ook de moeilijkst bereikbare kinderen kansen te geven, moeten we anders gaan denken en handelen.

Minister van Ontwikkelingssamenwerking, Alexander De Croo: “In Afrika, een continent waar de Belgische Ontwikkelingssamenwerking sterk aanwezig is, worden kinderen extra hard getroffen door de bevolkingsexplosie. Elke dag worden duizenden kinderen geboren, vaak in armoede. Vaak worden deze kinderen ook niet geregistreerd. Het is nochtans het recht van elk kind om een identiteit te hebben. Zonder officiële naam, ontneem je kinderen kansen: hoe geraak je later aan een diploma of werk als je officieel niet bestaat?”

“Ook mama’s hebben rechten,” benadrukt minister De Croo. “In een aantal landen worden meisjes veel te vroeg mama, soms al op 12 jaar. Deze jonge mama’s worden enorm veel kansen ontzegd, hun gezondheid lijdt eronder en vaak groeien hun kinderen op in armoede en ondergaan ze hetzelfde lot als hun moeder. Ook aandacht voor reproductieve rechten en kansen voor meisjes in het onderwijs zorgt voor een betere bescherming van kinderrechten.”

Naar aanleiding van deze 25ste verjaardag organiseert UNICEF België verschillende activiteiten in het hele land.

Klik hier voor meer informatie over de Rechten van het kind op de website van UNICEF.