Kamer stemt wettelijk kader sms-verwittigingen bij rampen en aanslagen
Burgers die zich tijdens een noodsituatie in een risicozone bevinden zullen binnenkort een sms-verwittiging ontvangen van het Crisiscentrum. De mobiele operatoren zullen gratis de berichten versturen. De Kamer van Volksvertegenwoordigers keurde vandaag op voorstel van minister van Digitale Agenda, Telecom en Post Alexander De Croo een wetsontwerp goed dat het wettelijk kader hiervoor uittekent.
Alexander De Croo:"De operatoren kennen de locatie van elke gsm of smartphone. Zij kunnen dan ook op vraag van het Crisiscentrum gemakkelijk alle mensen in een afgebakende risicozone verwittigen en instructies geven. Dat moet de hulpverlening tijdens rampen of noodsituaties ondersteunen en vlotter laten verlopen. Denk bijvoorbeeld aan de vraag om ramen en deuren te sluiten tijdens een giframp of instructies voor evacuatie bij noodweer.”
Crisiscentrum aan zet
Het wetsontwerp dat de Kamer vandaag goedkeurde, tekent het wettelijk kader uit voor het verwittigen van burgers via sms bij rampen, aanslagen of andere noodsituaties. Het is de taak van het Crisiscentrum om de berichten aan de operatoren te bezorgen en de betrokken risicozone identificeren. Daarna gaan de operatoren na welke burgers zich met een mobiele antenne in de betrokken zone bevinden en sturen ze de sms. De operatoren zullen gratis de berichten versturen.
Het wetsontwerp houdt rekening met de opmerkingen van de Privacycommissie en respecteert de privacy van de burger. Zo zal de operator de individuele locatiegegevens van burgers slechts mogen bewaren tot een sms verzonden werd met de boodschap dat het risico geweken is. Nadien moeten de gegevens worden gewist.
Opstap naar BE-Alert
Sinds maart 2014 loopt er in samenspraak met de provinciegouverneurs al een pilootproject met sms-verwittigingen in 33 gemeentes. In het pilootproject konden burgers zich vrijwillig inschrijven voor BE-Alert. In november 2014 werd in het kader van het proefproject de sms-verwittiging al één keer ingezet bij een reële noodsituatie: bij het vrijkomen van giftige stoffen bij een brand in Zelzate.
Het Crisiscentrum van de Federale Overheidsdienst Binnenlandse Zaken plant in de loop van 2017 de uitrol van BE-Alert over heel het land, een communicatieplatform om burgers bij noodsituaties snel te alarmeren. Een systeem van sms-verwittingen zal een belangrijk onderdeel zijn van BE-Alert. In tegenstelling tot het proefproject dat werkte via vrijwillige inschrijving, zal het nieuwe systeem ervoor kiezen om alle burgers in een geografisch afgebakende risicozone te informeren. Voor die uitrol is het wettelijk kader nu op punt gesteld.
Naast sms-verwittigingen zal BE-Alert ook op een brede waaier van andere communicatiekanalen omvatten waarmee burgers gealarmeerd kunnen worden, zoals spraakoproepen, sociale media, sirenes, etc.