Europese ministers willen digitalisering meer inzetten in ontwikkelingsbeleid
De Europese ministers van Internationale Ontwikkeling hebben vandaag afgesproken om digitalisering een belangrijke rol te geven in het Europese ontwikkelingsbeleid. België is op Europees vlak één van de gangmakers rond ‘Digital for Development’. De Europese lidstaten bespraken vandaag ook voor de eerste keer de European Consensus on Development.
De Europese lidstaten benadrukken in de Raadsconclusies Mainstreaming Digital Solutions and Technologies in EU Development Policy de belangrijke rol die digitalisering moet spelen bij het versterken van de democratie en goed bestuur. Daarnaast gaat ook aandacht naar de baten van digitale technologie voor sociaaleconomische ontwikkeling in partnerlanden van het Europese ontwikkelingsbeleid. De Europese ministers verwijzen onder meer naar de positieve rol die digitalisering kan spelen bij een betere geboorteregistratie en bij het efficiënter uitrollen van humanitaire noodhulp. Ze benadrukken tevens dat het belang van vrijheid van meningsuiting ook online moet gelden.
België digitale gangmaker
België was de voorbije jaren één van de gangmakers om digitalisering een grotere rol te geven in het Europese ontwikkelingsbeleid. Vorig jaar lanceerde minister De Croo een initiatief om zijn Europese collega’s ervan te overtuigen meer te investeren in digitalisering als motor van ontwikkeling.
In een Europese conceptnota Digitalisation as driver of change for development cooperation zette hij de kansen uiteen die digitalisering biedt om het ontwikkelingsbeleid te versterken. De positieve reacties op de conceptnota mondden toen uit in een gemeenschappelijk schrijven van minister De Croo en 14 collega’s. Naast België dat het initiatief nam, is de oproep ook ondertekend door Frankrijk, Estland, Nederland, Hongarije, Finland, Malta, Spanje, Polen, Letland, Duitsland, Zweden, Slovenië, Oostenrijk en Griekenland.
Belangrijke economische boost
Minister De Croo is tevreden dat al die inspanningen nu leiden tot raadsconclusies over het versterken van de rol van digitalisering in het Europese ontwikkelingsbeleid.
Alexander De Croo: “De digitale revolutie zorgt wereldwijd voor heel wat vooruitgang. Mobiele betalingen verminderen corruptie, e-learning laat studenten en professoren duizenden kilometers overbruggen en online toegang tot meteorologische informatie is voor landbouwers cruciaal om hun oogst te maximaliseren. Ontwikkelingslanden gelijke toegang geven tot het internet geeft hen een belangrijke economische boost en kan tot 140 miljoen nieuwe jobs opleveren.”
België gaat nu verder invulling geven aan de rol die digitalisering in het ontwikkelingsbeleid moet spelen, zowel in eigen land als Europees. Woensdag organiseert het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika haar eerste innovatiebeurs en wordt op vraag van minister De Croo voor de eerste keer de Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling (D4D) uitgereikt aan beloftevolle digitale ontwikkelingsinitiatieven. Donderdag organiseert België met huidige EU-voorzitter Slovakije het High-Level Event on Digitalisation for Development. In het Egmontpaleis zullen onder meer de Slovaakse vicepremier Pellegrini, EU-Commissaris voor de Digitale Eenheidsmarkt Andrus Ansip en het hoofd van de Internationale Organisatie voor Migratie William L. Swing in discussie gaan. Klik hier voor meer info.
Europese consensus over Ontwikkeling
De Europese ministers van Internationale Ontwikkeling bespraken vandaag ook voor de eerste keer de ontwerpteksten voor de European Consensus on Development. Dat zijn de algemene krachtlijnen van het Europese ontwikkelingsbeleid voor de volgende jaren. Ons land drong erop aan om ook Europees bijzondere aandacht te geven aan de rechtenbenadering en het belang van duurzame en inclusieve economische groei, de twee pijlers van het Belgisch ontwikkelingsbeleid. Minister De Croo is tevreden dat deze twee thema’s een centrale plaats kregen in de Europese Consensus over Ontwikkeling.
Minister De Croo kaartte tijdens de bespreking van de EU Consensus de belastingvrijstellingen aan die donorlanden genieten in partnerlanden. België is van oordeel dat deze belastingvrijstellingen niet langer vanzelfsprekend zijn. Donorlanden en ontwikkelingsorganisaties zijn vandaag in de meeste gevallen vrijgesteld van btw en invoerrechten voor diensten en producten in het kader van ontwikkelingsinitiatieven. Minister De Croo riep zijn Europese collega’s om dit te wijzigen.
Samen met de eerder voorgestelde EU Global Strategy on the EU’s Foreign and Security Policy is de beleidscirkel nu rond en ent het Europese beleid zich op de Duurzame Ontwikkelingsdoelen. België verwelkomt tevens het feit dat de EU Consensus breder ingebed wordt in de visie op het buitenlands beleid van de Europese Unie. Ook Digital for Development werd in de EU Consensus opgenomen.
Goedkeuring van de EU Consensus is voorzien voor mei 2017.
Klik hier voor de verklaring van minister De Croo na afloop van de bespreking.