Geen btw op schenkingen medische hulpgoederen aan ziekenhuizen
Bedrijven die voorraden van medische hulpgoederen schenken aan ziekenhuizen en zorginstellingen zijn daarop geen btw verschuldigd. Dat heeft vicepremier en minister van Financiën Alexander De Croo beslist. Ook de productie en schenking van medische hulpgoederen zal in rekening kunnen worden gebracht als beroepskost. Minister Philippe De Backer, die de task force medische hulpgoederen leidt, is tevreden met de beslissing.
Alexander De Croo, minister van Financiën: “Het is op dit moment in onze ziekenhuizen alle hens aan dek om het coronavirus te bestrijden en zoveel mogelijk levens te redden. Tegelijk zien we een ongelofelijke solidariteit. Bedrijven schenken beschikbare voorraden van medische hulpgoederen weg aan ziekenhuizen of storten zich op de productie ervan om tekorten aan te vullen. Denk bijvoorbeeld aan stokerijen die plots zijn overgeschakeld op de productie van ontsmettingsalcohol. Met deze beslissing hoeven zij zich geen zorgen te maken over extra kosten.”
Concreet: een gift van medische hulpgoederen aan ziekenhuizen en zorginstellingen zal geen aanleiding geven tot de opeisbaarheid van btw. In normale omstandigheden kan btw enkel worden afgetrokken bij verkoop van goederen, niet bij schenking. Ook wanneer men tijdelijk extra kosten maakt voor bijvoorbeeld de productie van medisch hulpgoederen zal men deze kunnen inbrengen als beroepskosten.
Philippe De Backer: “Ik ben zeer tevreden met deze beslissing. Solidariteit is een van de sleutelprincipes in onze strijd tegen het coronavirus. Dankzij deze maatregel wordt die solidariteit achteraf niet financieel afgestraft.”
Tenslotte wijst de minister De Croo er op dat ook mogelijk blijft om via de reeds bestaande kanalen giften in geld te doen aan ziekenhuizen en zorginstellingen. Giften vanaf 40 euro (cumuleerbaar per kalenderjaar) geven recht op een belastingvermindering.