Didier Reynders en Alexander De Croo bezorgd over toestand in Burundi
Vicepremier en minister van Buitenlandse zaken Didier Reynders en vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo volgen met bezorgdheid de toestand in Burundi. België heeft zaterdag als één van de eerste landen opgeroepen de publieke ruimte en de mensenrechten te respecteren. België veroordeelt elke vorm van geweld en intimidatie van burgers, politieke oppositie en mensenrechtenactivisten. Iedereen die mensenrechtenschendingen of geweld pleegt, moet daarvoor persoonlijk verantwoordelijk worden gesteld.
België volgt vooral het optreden van de Burundese nationale politie. Samen met Nederland heeft ons land de afgelopen tijd geïnvesteerd in de hervorming van de Burundese politie. Het is de taak van die politie om de mensen te beschermen en ervoor te zorgen dat manifestaties in alle rust kunnen verlopen.
België financierde de voorbije jaren verschillende projecten voor een vrije en professionele pers in Burundi. Meningsvrijheid en persvrijheid zijn essentiële elementen bij het kiesproces. De ministers drukken hun bezorgdheid uit over de beperkende maatregelen die werden genomen tegen een aantal onafhankelijke radio’s en betreffende het gebruik van sociale media via mobiel dataverkeer en vragen dat deze zo snel mogelijk worden opgeheven.
Burundi staat voor heel belangrijke verkiezingen. België geeft al zijn steun om de verkiezingen zo vreedzaam en inclusief mogelijk te laten verlopen. Ons land levert een financiële bijdrage aan het VN-mensenrechtenbureau waar mensenrechtenexperten de situatie op de voet volgen. Ze rapporteren aan de mensenrechtenraad en de VN-veiligheidsraad. Hun getuigenissen en verslagen zijn bij eventuele onregelmatigheden een bron van informatie. Via de Belgische ontwikkelingssamenwerking financiert België ook twee Burundese ngo's die ervaring hebben met verkiezingswaarneming. In totaal kunnen er door de Belgische steun zo’n 8.000 waarnemers overal in het land het verkiezingsproces volgen.
De ministers Didier Reynders en Alexander De Croo roepen op om met verzoening, met het nationaal belang voor ogen en met het akkoord van Arusha als leidraad verstandhouding te vinden over de zaken die de politieke klasse, de oppositiepartijen en het maatschappelijk middenveld verdelen. Alle politieke partijen, betrokkenen en instanties moeten geweld uitsluiten. Alleen vreedzame, inclusieve en transparante verkiezingen die worden georganiseerd met respect voor de instellingen kunnen Burundi opnieuw vooruitgang laten boeken zoals na het akkoord van Arusha.