Persbericht

Burundi: oproep tot garanderen politieke ruimte en respect voor mensenrechten

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo reageert bezorgd op het nieuws dat de Burundese president Pierre Nkurunziza kandidaat is voor een derde ambtstermijn. Een derde ambtstermijn gaat in tegen de akkoorden van Arusha die een einde maakten aan de burgeroorlog in Burundi en de basis vormen voor vrede. Hij roept alle betrokken actoren in Burundi op tot het garanderen van de politieke ruimte en tot respect voor de mensenrechten. België en de Belgische Ontwikkelingssamenwerking zullen de voorbereiding en het verloop van de verkiezingen nauwgezet volgen en alvast geen nieuw samenwerkingsprogramma met Burundi afsluiten zolang niet duidelijk is of de democratische spelregels gevolgd zijn.

In januari bracht minister van Ontwikkelingssamenwerking De Croo samen met minister van Buitenlandse Zaken Reynders een officieel bezoek aan Burundi. Tijdens contacten met de Burundese regering werd duidelijk gemaakt dat het volgende samenwerkingsprogramma met Burundi er pas kan komen na de lokale, parlementaire en presidentsverkiezingen van dit jaar. Burundi is momenteel het tweede partnerland van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking, per hoofd van de bevolking zelfs het eerste.

Een democratisch debat houdt in dat burgers en opposanten het recht hebben zich vrij uit te drukken. Ons land verwacht van het Burundese politiekorps dan ook dat het zich onthoudt van geweld tegen burgers en tegen leden van de oppositie. België financiert momenteel samen met Nederland de professionalisering van de nationale politie in Burundi tot een democratisch en modern politiekorps. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking neemt 3 miljoen voor zijn rekening, Nederland 2 miljoen euro. In geval van politiegeweld zal ons land samen met Nederland de samenwerking met de Burundese politie herbekijken.

In aanloop naar de verkiezingen is de opvolging van de mensenrechtensituatie in Burundi cruciaal. De Belgische ontwikkelingssamenwerking financiert daarom de werking van een VN-mensenrechtenbureau waar 14 mensenrechtenexperten van de Verenigde Naties instaan voor een permanente monitoring van de mensenrechtensituatie in Burundi. Bij een eventuele escalatie van geweld zal dit VN-mensenrechtenbureau rapporteren aan de VN-Veiligheidsraad en de VN-Mensenrechtenraad.

Om bij te dragen aan een transparant, vreedzaam en inclusief verkiezingsproces financiert ons land ook twee Burundese ngo’s, de Coalition de la Société civile pour le Monitoring des Elections (COSOME) en de Coalition Episcopale Justice et Paix-Burundi (CEJP Burundi). Zij zullen de volgende maanden via 8.000 observatoren over het hele Burundese grondgebied de verkiezingen monitoren. De Belgische financiering van de Burundese ngo’s verloopt via 11.11.11 en de Franstalige ngo CJP (Commission Justice et Paix) die tegelijk instaan voor omkadering en vorming van de Burundese ngo’s.