Persbericht

Belgische overheid, banken en telecomoperatoren lanceren itsme

Eén digitale identiteit, die de kaartlezers en de vele wachtwoorden op het internet vervangt? Met de mobiele app itsme is het geen toekomstmuziek meer. Dankzij deze app kan elke Belg online ondubbelzinnig zijn of haar identiteit bewijzen, bijvoorbeeld bij online betalingen of in een webshop. Minister van Digitale Agenda Alexander De Croo ondersteunt het initiatief en kondigt aan dat vanaf begin 2018 ook e-govtoepassingen itsme zullen gebruiken.

Itsme is het resultaat van een unieke samenwerking tussen de vier grootbanken en de drie grote mobiele netwerkoperatoren in ons land, die hun krachten bundelden in het consortium ‘Belgian Mobile ID’. Het gaat om de grootbanken Belfius, BNP Paribas Fortis, KBC/CBC en ING en de telecomoperatoren Orange Belgium, Proximus en Telenet. Ook de federale overheid gaat mee in het verhaal.

Veiligheid voorop

Itsme zorgt ervoor dat elke gebruiker in de digitale wereld zijn identiteit zwart op wit kan bewijzen. “Met de app kan je veilig en snel inloggen op websites, digitale transacties goedkeuren en binnenkort zelfs of ciële documenten ondertekenen”, verduidelijkt Kris De Ryck, CEO van Belgian Mobile ID.

Bij elke actie (inloggen, goedkeuren of tekenen) moet de gebruiker zijn geheime itsme-code ingeven op zijn gsm. Eén code van vijf cijfers volstaat, het is niet langer nodig om een gebruikersnaam en paswoord te onthouden voor elke nieuwe website. Indien de smartphone een vingerafdrukscanner ondersteunt, kan de gebruiker ook met zijn vingerafdruk werken.

Van webshop tot MyPension

De mogelijke toepassingen van itsme zijn erg ruim: je kan bijvoorbeeld makkelijk nieuwe klant worden bij een handelaar, maaltijdcheques bestellen, documenten aanvragen bij je gemeente, je pensioen nakijken op MyPension, betalingen tekenen op je homebanking, vanop afstand je huis beveiligen of je verwarming inschakelen (Internet of Things).

In een tweede fase gaat de app nog een stap verder. Vanaf begin 2018 zal itsme de mogelijkheid bieden om via een gsm officiële documenten te ondertekenen, met dezelfde bindende waarde als een handtekening op papier. Ook hier zijnde toepassingen legio: het beheren van een elektriciteits- of internetcontract, het inkijken van een medisch dossier, je belastingaangifte indienen via Tax- on-web, een interimcontract of zelfs een notariële acte tekenen.

Overheid werkt mee

Het concept van een mobiele identiteit sluit perfect aan bij de plannen van minister van Digitale Agenda Alexander De Croo om de overheid versneld te digitaliseren. “Vanaf begin 2018 zal itsme ook gebruikt kunnen worden om je mobiel aan te melden bij overheidswebsites. Vanaf dan zal je dus niet langer met je eID-kaartlezer of token moeten inloggen,” aldus de minister.

Itsme zal de eID-kaart niet vervangen maar je mobiele ID (mID) is wel volledig gebaseerd op de identiteitsgegevens opgeslagen in de eID-kaart. Het is dus nog steeds de overheid die de identiteit controleert en garandeert.  

Meer informatie kan je vinden op de website van Belgian Mobile ID