Persbericht

Belgische Ontwikkelingssamenwerking trekt dit jaar 25 miljoen euro uit voor strijd tegen klimaatverandering in minst ontwikkelde landen

Belgische Ontwikkelingssamenwerking trekt dit jaar 25 miljoen euro uit voor strijd tegen klimaatverandering in minst ontwikkelde landen

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft beslist om dit jaar 15 miljoen euro extra bij te dragen aan de strijd tegen klimaatverandering in de minst ontwikkelde landen via het Global Environment Facility (GEF). Met deze steun komt de totale multilaterale klimaatfinanciering die minister De Croo in 2016 vrijmaakt op 25 miljoen euro. 

De bijdrage van 15 miljoen euro gaat naar het Least Developed Countries Fund (LDCF) van de Global Environment Facility. Dat fonds richt zich specifiek op het ondersteunen van de minst ontwikkelde landen in hun strijd tegen de klimaatverandering. Zij zijn vaak het meest kwetsbaar voor klimaatverandering. De opwarming van de aarde zorgt in de minst ontwikkelde landen onder meer voor droogte, hevige stormen en de stijging van het zeewaterniveau. De gevolgen van de snel opwarmende wereld hebben er nu al een duidelijke impact op de armste en meest kwetsbare gemeenschappen. De middelen worden ingezet om gemeenschappen weerbaarder te maken tegen klimaatverandering, onder meer via nieuwe technieken voor landbouw en waterbeheer.

De Belgische Ontwikkelingssamenwerking focust sterk op de minst ontwikkelde landen. Onder impuls van minister De Croo werd beslist dat België de helft van haar internationale ontwikkelingsbudgetten investeert in de minst ontwikkelde landen.

Minstens helft van Belgische inspanning

De bijdrage aan het Least Developed Countries Fund komt bovenop een bijdrage van 10 miljoen euro aan het Green Climate Fund (GCF), dat binnen de schoot van de United Nations Convention on Climate Change (UNFCCC) werd opgericht om ontwikkelingslanden te helpen bij de strijd tegen klimaatverandering. Hiermee brengt minister De Croo de totale multilaterale klimaatfinanciering van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking dit jaar op 25 miljoen euro.

Op de Klimaattop van Parijs (december 2015) verbond België er zich toe om jaarlijks 50 miljoen euro bij te dragen aan internationale klimaatfinanciering. De Belgische ontwikkelingssamenwerking heeft, bij monde van minister De Croo, er zich toe geëngageerd om voor de periode 2016-2020 jaarlijks minstens de helft van dit Belgische engagement voor haar rekening te nemen.

Naast multilaterale klimaatfinanciering investeert de Belgische ontwikkelingssamenwerking bijkomend ook nog in een hele reeks bilaterale projecten en programma’s rond klimaatfinanciering. Vorig jaar werd hiervoor 34 miljoen euro uitgetrokken.

Nationale plannen voor klimaataanpassing

Sinds 2001 heeft het LDCF al 1 miljard dollar ter beschikking gesteld. Deze bijdrage kwamen meer dan 180 aanpassingsprojecten in 51 minst ontwikkelde landen ten goede. Twaalf van deze landen zijn kleine eilandstaten. De GEF verwacht dat deze projecten de kwetsbaarheid van ongeveer 40 miljoen mensen zullen verminderen.

Naoko Ishii, CEO en voorzitter van de GEF: “Deze inbreng van nieuwe financiële middelen vanuit België geeft een positief signaal over steun van donoren aan dit belangrijke fonds dat de meest kwetsbare landen in de wereld helpt. Stijgende investeringen in aanpassing zijn cruciaal om het Klimaatakkoord van Parijs in praktijk te brengen.”

Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking: “De armste en meest kwetsbare landen dreigen ook de grootste slachtoffers te worden van de klimaatverandering. De oprukkende woestijnvorming en droogte leiden er tot voedsel- en watertekorten. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking kiest er dan ook bewust voor om een deel van haar middelen in te zetten in de strijd tegen klimaatverandering. Als we willen dat onze ontwikkelingsinspanningen in de minst ontwikkelde landen leiden tot een verbetering kunnen we niet blind zijn voor de impact van klimaatverandering.”