Alexander De Croo ondertekent nieuw samenwerkingsprogramma met Mali (2016-2019)
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag in Bamako een nieuw samenwerkingsprogramma ondertekend met Mali. Het nieuwe programma loopt over vier jaar (2016-2019) en focust zich op mensenrechten en duurzame economische groei. Daarnaast wordt ook ingezet op capaciteitsontwikkeling en innovatie. Tijdens de ondertekening van het nieuwe samenwerkingsakkoord beklemtoonde minister De Croo het belang van vrouwenrechten en het stimuleren van lokaal ondernemerschap als hefbomen voor duurzame ontwikkeling.
De Belgische Ontwikkelingssamenwerking is een twintigtal jaar actief in Mali. Het vorige samenwerkingsprogramma dateert van 2009 en werd verlengd in 2013, goed voor een totale enveloppe van 51,74 miljoen euro over 7 jaar. Vorig jaar investeerde de Belgische Ontwikkelingssamenwerking 16,78 miljoen euro in Mali, het leeuwendeel daarvan ging naar technische samenwerking. België is de 14de donor van Mali en de 11de bilaterale donor (gegevens OESO, 2014).
Het nieuwe samenwerkingsprogramma dat minister De Croo vandaag in Bamako ondertekende samen met Abdoulaye Diop, Minister van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Integratie en Internationale Ontwikkeling van Mali, bevat twee sectorale programma’s en één punctuele interventie:
- het programma “Mensenrechtenbenadering en institutionele hervormingen voor een beter lokaal bestuur” (11,5 miljoen euro);
- het programma “Duurzame en inclusieve economische groei door het bevorderen van plattelandsontwikkeling en voedselveiligheid” (16 miljoen euro);
- het programma ter versterking van de capaciteiten, van de instellingen en van de actoren van het middenveld op het niveau van de regio Koulikoro en op centraal niveau (3,5 miljoen euro).
Aandacht voor vrouwenrechten
Minister De Croo beklemtoonde tijdens de ondertekening het belang van mensenrechten en vrouwenrechten in het bijzonder. “Vrouwen zijn de eerste slachtoffers van conflict en onveiligheid, maar ook van praktijken als vrouwenbesnijdenis, gedwongen huwelijken en economische discriminatie. Nochtans dragen vrouwen vaak de sleutel voor ontwikkeling. Daarom geeft België in zijn samenwerkingsprogramma’s een centrale plaats aan de gelijkheid van man en vrouw, de strijd tegen discriminatie en elke vorm van geweld tegen vrouwen. Ons land zal in Mali zijn steun geven aan het opzetten van een politieke dialoog rond dit thema.”
Ook het belang van lokaal ondernemerschap kreeg tijdens de ondertekeningsceremonie aandacht. Ondernemerschap kan een belangrijke rol spelen in de duurzame economische ontwikkeling van Mali. Voorwaarde is dat de Malinese overheden, lokaal en centraal, samen met financiers en technische partners een ondernemersvriendelijk klimaat creëren, de toegang tot financiering vergemakkelijken en ondernemerschap promoten. België zal daartoe via het nieuwe samenwerkingsprogramma bijdragen in de regio van Koulikouro, ten noorden van Bamako.
Diplomatiek en militair engagement
Mali kende gedurende tijdens de jaren 2012 en 2013 de ernstigste crisis uit zijn bestaan. Gewapende rebellie, een staatsgreep en de bezetting van het noorden van het land door geradicaliseerde en extremistische groeperingen hebben geleid tot een bijzondere moeilijke veiligheidssituatie. Zo’n 146.000 Malinese burgers zijn gevlucht naar de buurlanden. Ondanks het vredesakkoord dat midden vorig jaar van kracht ging, blijft het land zich in een zeer precaire situatie bevinden.
België heeft zich de voorbije jaren sterk geëngageerd op diplomatiek niveau en op het vlak van veiligheid. Vanaf juli 2016 neemt ons land voor een jaar het commando over van de Europese Trainingsmissie in Mali (EUTM Mali). De Belgische militaire aanwezigheid in Mali zal hierdoor stijgen van 90 tot 175 militairen. Ons land neemt daarnaast ook deel aan EUCAP Sahel Mali en MINUSMA (United Nations Multidimensional Integrated Stabilization Mission in Mali) met respectievelijk 5 en 7 manschappen.
Enkele cijfers
- Oppervlakte: 1.240.192 km2, 40,6 keer de omvang van België
- Aantal inwoners: 16,3 miljoen
- Human Development Index: 176 op 188
- Bevolkingsgroei: 3,6% per jaar (derde sterkste wereldwijd)
- Fertiliteitsgraad: 6,3 (geboortes per vrouw)
- Alfabetiseringsgraad: 33%
- Toegang tot elektriciteit: 16%
- Toegang tot internet: 3%