Alexander De Croo huldigt Brakelaar Ronny Piens die omkwam bij terreuraanslag in Mali
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo, ook titelvoerend burgemeester van Brakel, heeft vandaag in Bamako (Mali) een herdeninkgsplechtigheid gehouden voor Brakelaar Ronny Piens. De Belgische oud-para kwam op 7 maart 2015 om bij een terreuraanslag in de Malinese hoofdstad Piens werkte op dat moment als veiligheidsadviseur van de European External Action Service, de Europese diplomatieke vertegenwoordiging in Mali.
Ronny Piens kreeg zijn vorming bij de Belgische Defensie waar hij de graad van luitenant-kolonel behaalde. Hij was gestationeerd bij het eerste bataljon paracommando’s in Diest. Met het tweede bataljon paracommando’s van Flawinne nam hij deel aan een missie in Congo. Na zijn carrière bij defensie ging Piens in januari 2015 aan de slag als veiligheidsadviseur bij de European External Action Service.
Terreuraanslag op restaurant
Luitenant-kolonel Piens, vader van twee kinderen en woonachtig in Brakel, werd vermoord tijdens een terreuraanslag op een restaurant in de Malinese hoofdstad. Naast Ronny Piens lieten nog vier andere mensen het leven. Minister De Croo hield vandaag in de kantoren van de European External Action Service in Bamako een herdenkingsmoment voor luitenant-kolonel Piens. Bij die gelegenheid huldigde hij de vergaderzaal in van de Europese delegatie die voortaan de naam van Ronny Piens zal dragen. Minister De Croo sprak ook met oud-collega’s van Piens.
Alexander De Croo: “Ronny Piens werd heel erg gewaardeerd. Bij zijn collega’s stond hij bekend als bijzonder betrokken en betrouwbaar. Als voormalig Belgisch paracommando beschikte Ronny over een uitgebreide veiligheidsexpertise die hij ten dienste stelde van de Europese delegatie in Mali. Namens de Belgische regering wil ik vandaag hulde brengen aan Ronny Piens."
Onze waarden bevestigen
Minister De Croo stond tijdens het herdenkingsmoment ook stil bij de golf van terreur die niet enkel Mali treft, maar ook Europa. "Terroristen viseren die plaatsen die symbool staan voor onze vrijheden, voor onze open en tolerante manier van leven. Ze vallen onze waarden aan die haaks staan op hun extremisme, brutaliteit en geslotenheid. De terroristen zouden niet anders willen dan dat we ons leven aanpassen en onze vrijheden opgeven. Het beste antwoord is net het omgekeerde: we moeten onze waarden meer dan ooit bevestigen en verdedigen. Dat is ook waar Ronny Piens zich altijd voor heeft ingezet."
Ondanks het afsluiten van een vredesakkoord vorig jaar blijft de veiligheidssituatie Mali bijzonder gespannen na de gewapende rebellie en staatsgreep in 2012. Vanuit het noorden van het land opereren radicale jihadistische groeperingen. In de hoofdstad Bamako vonden vorig jaar twee grote terreuraanslagen plaats: in maart was er de aanslag op restaurant “La Terrace” waarbij Ronny Piens om het leven kwam, in november voerden terroristen een aanval uit op het Radisson Blue Hotel waarbij ook twee Belgen omkwamen.