Alexander De Croo helpt vluchtelingen digitale vaardigheden ontdekken
Vicepremier en minister van Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo bracht vandaag een bezoek aan iDrops, een Gents sociaal innovatiebureau dat onder andere digitale vaardigheden aan vluchtelingen wil bijbrengen. Het iDrops project is één van de 41 geselecteerde projecten die steun ontvangen van het Digital Belgium Skills Fund dat minister De Croo eerder dit jaar lanceerde samen met de Koning Boudewijnstichting.
Alexander De Croo: “Via het Digital Belgium Skills fund willen we iedereen in onze digitale samenleving gelijke startkansen geven. iDrops is één van de projecten die vluchtelingen in een kwetsbare positie motiveert en ondersteunt in het vinden van die digitale skills die vandaag de springplank zijn die mensen nodig hebben”
Ondernemingspotentieel ontdekken
Het !DROPS project wil mensen ook helpen hun ondernemingspotentieel te ontdekken. Via hun project Studio Digital willen ze maatschappelijk kwetsbare groepen (vluchtelingen, maatschappelijk kwetsbare jongeren en mensen met een verslaving) inspireren, trainen en coachen in digitale skills, en dat op een laagdrempelige manier.
Het project is opgebouwd uit drie cycli waarbij de deelnemers worden geïnspireerd en begeleid naar een tastbaar projectidee. In een eerste fase worden er verschillende workshops georganiseerd rond gaming, coding, making en IoT. Deze workshops duren telkens drie uur en dienen om de deelnemers te prikkelen en aan te zetten om zich te verdiepen in een van de skills. Als eindresultaat kan elke deelnemer een gegronde keuze maken om zich te verdiepen en zijn alle deelnemers enthousiast om een verdiepend traject te volgen. Tijdens de tweede fase worden vijf verdiepende workshops van drie uur gegeven binnen de gekozen skills. In een laatste fase mogen de deelnemers hun projectidee en prototype pitchen voor een jury.
“!DROPS gelooft in de talenten en passies van iedereen. Met dit project willen we digital skillsbuilding inzetten als changemaker. We weten uit ervaring dat dit een hefboom kan zijn om de digitale kloof te dichten en mensen uit een kwetsbaarder milieu te empoweren”, zo zegt Nathalie Goethals, oprichtster van !DROPS.
Nieuwe ronde voor projectvoorstellen
Het Digital Belgium Skills Fund wil investeren in projecten die de digitale vaardigheden van maatschappelijk kwetsbare kinderen, jongeren en (jong)volwassenen versterken. Een eerste financieringsronde opende in mei, waarbij 112 projecten een voorstel indienen. Daarvan werden 41 projecten geselecteerd door een onafhankelijke jury, ondersteund door de Koning Boudewijnstichting. De Federale overheid kent deze projecten een totaalbedrag van 5,5 miljoen euro toe. Van de 41 goedgekeurde projecten bevinden 23 projecten zich in Vlaanderen, 11 in Brussel en 7 in Wallonië.
“Het grote aantal en de diversiteit aan projecten toont het grote belang van digitale vaardigheden voor kansengroepen aan”, vertelt directeur Françoise Pissart van de Koning Boudewijnstichting. “Digitale initiatieven spelen in op de passies en talenten van jongeren. Ze bieden hen verdere kansen tot ontwikkeling, in het bijzonder op de arbeidsmarkt”.
Het fonds, dat in totaal 18 miljoen euro omvat, verwelkomt vanaf 18 september nieuwe projectvoorstellen voor het jaar 2018. Projectvoorstellen zullen kunnen worden ingediend via de Koning Boudewijnstichting.
Klik hier om de volledige lijst van geselecteerde projecten te bekijken.