Persbericht

‘Versterken digitale vaardigheden absolute topprioriteit’

‘Het versterken van digitale vaardigheden is het volgende werkjaar een absolute beleidsprioriteit.’ Dat zegt vicepremier en minister van Digitale Agenda Alexander De Croo in reactie op het iVox-onderzoek van OKRA en de Gezinsbond naar digitale geletterdheid. Midden september lanceert de Koning Boudewijnstichting een nieuwe oproep voor projecten voor het Digital Belgium Skills Fund en begin oktober opent in station Brussel Centraal het nieuwe digitaal belevingscentrum BeCentral.

Uit een studie van de Gezinsbond, OKRA en La Ligue Des Familles naar aanleiding van de Wereldalfabetiseringsdag op 8 september blijkt dat één op vijf Belgen zich hulpeloos voelen in de digitale samenleving.

Alexander De Croo: “De digitale revolutie gaat ontzettend snel en een groep mensen voelt zich daarbij soms wat onzeker. Hoe moeten ze hun weg vinden in de digitale wereld? Hoe veilig digitale toepassingen gebruiken? Mensen zitten met heel wat vragen. Daarom plan ik binnen het actieplan Digital Belgium een reeks initiatieven die inzetten op het versterken van digitale vaardigheden.”

Nieuwe projectoproep digitale vaardigheden

Zo zet onder meer het nieuwe Digital Belgium Skills Fund, een initiatief van minister De Croo beheerd door de Koning Boudewijnstichting, in op het dichten van de digitale kloof. Het fonds omvat achttien milljoen euro en lanceert midden september een nieuwe oproep voor projecten die de digitale kloof dichten.

Na een eerste ronde eerder dit jaar werden al een veertigtal projecten geselecteerd. Eén van die projecten is D.E.N.S. dat digitaal vaardige jongeren samenbrengt met ouderen. Op een laagdrempelige manier brengen de jongeren hen digitale basisvaardigheden bij, zoals het aanmaken van een Facebookprofiel.

Begin oktober staat ook de officiële opening gepland van BeCentral, een digitaal leer- en belevingscentrum in het treinstation van Brussel Centraal. BeCentral zal zich vooral richten op mensen met beperkte digitale vaardigheden voor wie de instapdrempel bij andere initiatieven vaak te hoog is.

Naar een digitale overheid

Ook de overheid gaat voluit digitaal. Tegen 2020 rolt de federale overheid een digital first-strategie uit. Dat betekent dat digitale overheidstoepassingen de norm moeten zijn. De succesvoorbeelden zoals Tax-on-web worden ook steeds meer gebruikt. De voorbije twee jaar verwelkomde Tax-on-web 350.000 nieuwe gebruikers. Vandaag doen via Tax-on-Web in totaal meer dan 5,8 miljoen Belgen hun belastingaangifte digitaal.

Alexander De Croo: “Burgers verwachten dat hun overheid ook digitaal bereikbaar is. Dat heeft heel wat voordelen. Zo is een digitale overheid  24/7 open en zorgt het voor een efficiente gegevensverwerking. Daarom gaan we digitale dienstverlening nog uitbreiden: tegen 2018 komt er een e-box waarbij je via je eigen mailbox makkelijk zal kunnen communiceren met overheidsdiensten.”

Digital first-aanpak betekent overigens niet dat iedereen alles plots digitaal moet doen. Burgers die dat wensen kunnen op hun vraag nog steeds via papier communiceren. “Maar de digitaliseringstrein is vertrokken en stop je niet meer. In plaats van mordicus vast te houden aan papier, moeten we vooral investeren om mensen digitaal vaardig maken zodat ze mee op de digitale trein kunnen springen,” besluit Alexander De Croo.