Nieuws

Alexander De Croo in Genève voor gesprekken over mensenrechten, ebola en Centraal-Afrika

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo brengt maandag en dinsdag een tweedaags werkbezoek aan het Zwitserse Genève. In Genève bevinden zich de hoofdkwartieren van een groot aantal multilaterale partnerorganisaties waar ons land mee samenwerkt. De Croo zal onder meer samenzitten met de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN, de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten, het Internationale Rode Kruiscomité en met de top van de Wereldgezondheidsorganisatie. Op het programma staan onder meer gesprekken over de monitoring van de mensenrechten, de strijd tegen ebola en de situatie in Centraal-Afrika.

Vicepremier Alexander De Croo en Guy Ryder, Director-General ILOVicepremier Alexander De Croo en Guy Ryder, Director-General ILO

Alexander De Croo zal tijdens zijn werkbezoek met een aantal multilaterale organisaties de prioriteiten van de Belgische ontwikkelingssamenwerking voor de volgende jaren bespreken: mensenrechten en inclusieve duurzame economische groei. Er staan gesprekken op de agenda met de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO), de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), UNAIDS, the Global Fund on the Fight Against Aids, Tuberculosis and Malaria (GFATM), de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM), de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR), het Internationaal Committee van het Rode Kruis (ICRC) en de Hoge Commissaris voor de Mensenrechten.


De Belgische Ontwikkelingssamenwerking spendeert zo’n 30% van haar budget via multilaterale partnerorganisaties. In totaal kunnen vandaag 20 multilaterale partnerorganisaties rekenen op meerjarige, structurele bijdragen. Het regeerakkoord voorziet een vermindering van het aantal multilaterale partnerorganisaties tot maximaal 15. De keuze met welke multilaterale partnerorganisaties ons land zal verderwerken wordt de volgende maanden gemaakt. Daarbij zal onder meer gekeken worden naar de mate waarin de organisaties de inhoudelijke focus van de Belgische ontwikkelingssamenwerking op mensenrechten en duurzame inclusieve groei ondersteunen.

De gesprekken tijdens het tweedaags werkbezoek zullen ook toelaten na te gaan hoe de bilaterale en de multilaterale ontwikkelingssamenwerking meer op elkaar kunnen inspelen zodat op het terrein betere resultaten kunnen worden geboekt.

Ook de situatie in Centraal-Afrika staat op de agenda. Zo zal Alexander De Croo een werksessie rond Centraal-Afrika voorzitten om na te gaan hoe de mensenrechten- en humanitaire situatie in de regio kan worden verbeterd en hoe de commerciële en economische ontwikkeling kan worden verdergezet. De minister wil onder meer nagaan op welke wijze ons land haar betrokkenheid bij de monitoring van mensenrechten in de regio van de Grote Meren kan versterken. In verschillende Centraal-Afrikaanse landen (Burundi, DRC en Rwanda) staan de komende periode verkiezingen op het programma. Vorige maand bezocht De Croo al Burundi en Rwanda. Binnen enkele weken staat een bezoek aan DRC gepland.

Met de Dr. Margareth Chan, directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), zal Alexander De Croo spreken over de strijd tegen ebola die momenteel wordt gevoerd in de West-Afrikaanse landen Liberia, Siërra Leone en Guinee. Ons land leverde al een bijdrage voor 37,6 miljoen euro aan humanitaire noodhulp in de strijd tegen ebola. Daarnaast is sinds 21 december 2014 in Guinee een team van B-FAST actief met een mobiel labo. Dit labo kan ter plaatse bloedstalen controleren op ebola wat toelaat om bij een besmetting veel korter op de bal te spelen. De missie van B-FAST werd vorige week met één maand verlengd. 

Ons land heeft ook 26 logistieke voertuigen geschonken aan de civiele bescherming van Guinee. Daarnaast zijn ook heel wat landgenoten als vrijwilliger actief in de ebola-gebieden en werken onderzoekers van het Instituut voor Tropische Geneeskunde mee aan een vaccin. Internationaal wordt ook de inzet van Brussels Airlines gewaardeerd die als enige Europese luchtvaartmaatschappij haar vluchten op Sierra Leone, Liberia en Guinee-Conakry handhaaft. De vluchten laten toe om snel medisch materiaal en hulpverleners  ter plaatse te brengen en voorkomen isolatie van de getroffen landen.