Nieuws

Alexander De Croo bepleit bij Verenigde Naties grotere aandacht voor seksuele en reproductieve rechten

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft bij de Verenigde Naties een grotere aandacht bepleit voor seksuele en reproductieve rechten in de internationale ontwikkelingsagenda. Hij deed dat tijdens de 48ste Sessie van het Committee on Population and Development, de VN-vergadering die zich buigt over het belang van bevolkingsevoluties voor ontwikkeling. Ons land zit momenteel de commissie voor.

Het Belgisch voorzitterschap van het Committee on Population and Development (CPD) komt op een bijzonder moment. Eind september keuren de 193 landen van de Verenigde Naties de nieuwe Duurzame Ontwikkelingsdoelstellingen goed. Die nieuwe doelstellingen zullen de volgende 15 jaar de wereldwijde ontwikkelingsagenda sturen, net zoals de Millenniumdoelstellingen dat sinds 2000 deden.

Vrouwenrechten en holebirechten
België wil dat in de Duurzame Ontwikkelingsdoelen voldoende aandacht gaat naar het belang van vrouwenrechten en holebirechten. "Iets meer dan de helft van de wereldbevolking is vrouw en toch moeten vrouwen nog overal ter wereld vechten voor hun rechten: het recht op onderwijs, het recht om niet gedwongen te worden uitgehuwelijkt, het recht om zelf in vrijheid te kunnen beslissen over hun seksuele gezondheid."

De minister benadrukte eveneens het belang van holebi-rechten voor het bevorderen van seksuele gezondheid. België was samen met Nederland bij de eerste landen om het huwelijk open te stellen voor holebi-koppels. "Discriminatie op basis van seksuele voorkeur is een aantasting van basisrechten. Het onderdrukken van holebi's heeft ernstige gevolgen en bemoeilijkt bijvoorbeeld de preventie en behandeling van HIV. Hoe kan men een effectief beleid voor seksuele gezondheid op poten zetten als men moedwillig groepen mensen uit de samenleving bant?"

Kennis en seksualiteit
In zijn tussenkomst stond Alexander De Croo ook stil bij het belang van onderwijs en de vrije toegang tot contraceptiva. “Kennis is voor jonge mensen essentieel om hun seksualiteit te beleven - fysiek en emotioneel, individueel en in een relatie. Onderzoek geeft duidelijk aan dat geschoolde meisjes en vrouwen steviger in hun schoenen staan, gezonder leven en zelf ook beter opgeleide kinderen hebben."

Klik hier om de volledige tussenkomst te lezen