België zegt steun toe aan Fiji voor voorbereiding klimaatconferentie COP23
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft beslist om COP23-voorzitter Fiji te ondersteunen en maakt daarvoor 100.000 euro vrij. De kleine eilandstaat zit later dit jaar in Bonn de 23ste klimaatconferentie voor die zal focussen op de implementatie van het Akkoord van Parijs. De beslissing kadert in de bredere Belgische strategie om het internationaal klimaatbeleid te ondersteunen en de samenwerking met de kleine eilandstaten te versterken.
Fiji wil tijdens het voorzitterschap van de COP23 het politieke momentum inzake het Akkoord van Parijs behouden en maximale vooruitgang boeken bij het uitwerken van de praktische regels nodig om het Akkoord van Parijs volledig uit te voeren. Daarnaast legt de eilandstaat sterk de nadruk op het versterken van de weerbaarheid tegen klimaatverandering. Ook intensere samenwerking met de privésector en het maatschappelijk middenveld om het draagvlak voor het klimaatbeleid verder te versterken is.
Fiji zal de eerste kleine eilandstaat zijn die de verantwoordelijkheid krijgt om de klimaatonderhandelingen gedurende een jaar te leiden. Begin 2016 was Fiji zelf nog het slachtoffer van de gevolgen van de klimaatverandering toen het zwaar getroffen werd door de Cycloon Winston.
De regering van Fiji vroeg België eerder dit jaar al om samen te werken in de aanloop naar COP23. Minister De Croo heeft beslist om op het aanbod in te gaan en financieel bij te dragen aan de voorbereidingen. Alexander De Croo: “Klimaatonderhandelingen zijn altijd een bijzonder complex proces. Ik heb groot respect voor het engagement van een kleine eilandstaat als Fiji om het voorzitterschap van de klimaatconferentie op zich te nemen. België wil de COP23-voorzitter ondersteunen zodat we snel tot een goede uitvoering van het Akkoord van Parijs komen. Klimaatactie is cruciaal als we tegen 2030 de Duurzame Ontwikkelingsdoelen willen waarmaken, onze planeet beschermen en extreme armoede uitroeien.”
Samenwerking met kleine eilandstaten
Het engagement van ons land past in een breder pakket van initiatieven die de Belgische overheden recent namen inzake het internationaal klimaatbeleid en het versterken van de samenwerking met kleine eilandstaten. Zo nam vicepremier en minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders in maart het initiatief tot een workshop voor kleine eilandstaten over de bescherming van oceanen. Volgende week zal minister Reynders op de Oceaanconferentie van de Verenigde Naties in New York pleiten voor een sterkere integratie van het klimaat- en veiligheidsbeleid met het oog op een betere conflictpreventie.
“Afgelopen weekend hebben een aantal Europese leiders duidelijk gemaakt hoe belangrijk het Akkoord van Parijs voor hen is. Deze beslissing om de COP23-voorzitter te ondersteunen is een duidelijk politiek engagement van België voor het Akkoord van Parijs en het belang van verdere klimaatactie,” besluiten Alexander De Croo en Didier Reynders.