Reactie De Croo/De Backer op voorstellen Europese Commissie over privacy en data-economie
Minister voor Digitale Agenda en Telecom Alexander De Croo en staatssecretaris voor Privacy Philippe De Backer verwelkomen het ontwerp van de e-privacyrichtlijn dat de Europese Commissie vandaag heeft voorgesteld. “De privacy van de burgers zal beter beschermd worden en het vertrouwen van de consument zal stijgen dankzij de nieuwe regels.”
De vertrouwelijkheid van communicaties is één van de hoekstenen van de digitale informatiemaatschappij. De digitale sporen die we vandaag op een hele reeks digitale diensten nalaten, laten toe om heel veel en soms bijzonder gevoelige informatie over onszelf af te leiden. Het is daarom van essentieel belang dat de bestaande strenge regels aangepast worden aan de technologische realiteit van vandaag. Ze moeten ook gelden voor nieuwe communicatiediensten die aan een snelle opmars bezig zijn. Dat is niet alleen goed voor de gebruiker, maar draagt ook bij tot een gelijk speelveld tussen de verschillende soorten aanbieders.
Privacyregels mogen innovatie niet in de weg staan
Philippe De Backer: “We kijken uit naar de onderhandelingen over deze toch belangrijke actualisering van de bestaande e-privacyrichtlijn die nu alleen geldt voor traditionele telecombedrijven. In het voorstel van de Europese Commissie worden de regels voor traditionele telecombedrijven aangepast en uitgebreid naar nieuwe spelers op het vlak van online communicatie. Dit is goed nieuws voor de bevordering van een gelijk level playing field. Veel meer mensen gebruiken vandaag die nieuwe communicatiemiddelen, dus deze update van de privacyregels is belangrijk in het huidige moderne digitale tijdperk. Bij de onderhandelingen beogen we zeker te komen tot een betere bescherming van de privacy van de consument, net zoals voorzien is in de Algemene Verordening Gegevensbescherming (GDPR). Wij en 92% van de Europeanen vinden het immers belangrijk dat hun e-mails en onlineberichten vertrouwelijk blijven. ”
Alexander De Croo: “Een update van de bestaande privacyregels is goed en broodnodig. We moeten er daarbij wel over waken dat al te strenge nieuwe regels de ontwikkeling en vermarkting van innovatieve diensten niet in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan zelfrijdende auto’s of slimme energiesystemen. Ons land zal er bij de verdere onderhandelingen op Europees niveau dan ook over waken dat de nieuwe privacyregels innovatie niet onnodig afremmen.”
Minister De Croo en staatssecretaris De Backer zijn ook tevreden dat de Europese Commissie vandaag een aantal voorstellen heeft gelanceerd om de Europese data-economie te ondersteunen. De Commissie pakt een aantal onzekerheden aan die de ontwikkeling van de data-economie vandaag in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan vragen als wie is eigenaar van de data wanneer verschillende datasets samengevoegd worden voor nieuwe toepassingen, wie is aansprakelijk in geval van onjuistheden en hoe garanderen we interoperabiliteit en operabiliteit van gegevens? Het wegwerken van die onzekerheden is essentieel om de enorme mogelijkheden van de data-economie voor Europa en voor ons land te benutten.
Onnodige ‘digitale grenscontroles’
Minister De Croo en staatssecretaris De Backer betreuren wel dat de Europese Commissie nog niet meteen met een wetgevend initiatief komt dat het principe van het vrij verkeer van data binnen Europa vastlegt. Ons land had daar, samen met een aantal andere landen, sterk voor gepleit. Vooral kleine landen zoals België hebben hier economisch veel bij te winnen. De Europese Commissie berekende dat de totale economische meerwaarde voor de Europese Unie jaarlijks kan oplopen tot 8 miljard euro. De Croo en De Backer hopen dat de Commissie alsnog snel met een voorstel komt om deze onnodige 'digitale grenscontroles' weg te werken.