Politici en popsterren houden festival tegen armoede
Coldplay, Shakira, Ellie Goulding, Pharell Williams en Alexander De Croo. Die namen prijkten gisteravond op de affiche van het Global Citizen Festival in het Duitse Ham- burg. De Croo werd er uitgenodigd om te speechen over vrouwenrechten. Voor 16.000 uitzinnige fans. «Guten Abend, Hamburg!»
«Guten Abend, Hamburg! I can’t hear you, we can do it better. Guten Abend, Hamburg!» Hij mocht dan wel strak in het pak zitten, schoenen opgeblonken, kapsel in de plooi: Alexander De Croo waande zich gisteravond één minuut rockster. En hij blonk maar mooi tussen Coldplay, Ellie Goulding, Pharell Williams en Shakira op de affiche van het Global Citizen Festival. Wat Clouseau in België met het Sportpaleis doet, deed de minister van Ontwikkelingssamenwerking gisteren samen met Nederlands minister Lilianne Ploumen, de Noorse premier Erna Solberg en de Canadese posterboy-premier Justin Trudeau in de Barclay Arena van Hamburg: neen, niet zingen, wel 16.000 uitbundige fans toespreken.
In zwijm
Wat onze minister er dan in gods- naam tussen de rock- en popsterren op dat podium deed? Over vrouwenrechten spreken. Want het Global Citizen Festival is naast muziek, pinten in plastic bekers en hippe festivalgangers vooral een — gratis — evenement om extreme armoede aan te kaarten. In 2012 voor het eerst georganiseerd in New York, met Chris Martin van Coldplay himself aan het roer als creatief directeur. Het engagementsfestival wordt sindsdien jaarlijks in New York georganiseerd, maar maakt af en toe een extra zijsprong naar steden in de schaduw van grote maatschappelijke afspraken, zoals nu, aan de vooravond van de G20, de vergadering van wereldleiders in de Duitse havenstad. Kwestie van die extra wakker te schudden dus. Coldplay is er elke keer bij. Inclusief een schare al even bekende vrienden. Een greep uit de grote namen die Alexander De Croo al voor gingen: Foo Fighters, Ed Sheeran, Rihanna, Beyoncé en Kings of Leon. Het was Justin Trudeau die de eer kreeg om het festival te openen. De vrouwen in de zaal vielen net niet in zwijm. Of ze ook luisterden naar zijn geëngageerde speech over vrouwenrechten is een andere zaak.
Een festival waar informatieve minidocumentaires over ebola, statements van mensenrechtenactivisten en getuigenissen van onder anderen slachtoffers van seksueel misbruik het voor- en tussenprogramma zijn: je zou het op Werchter niet verkocht krijgen, maar hier is het onderdeel van de show. Het publiek noemt zich niet voor niets ‘global citizens’ — al wilde de meerderheidook gewoon een gratis concert van Coldplay meepikken, uiteraard.
En toen was het dus de beurt aan ‘onze’ Alexander De Croo, met de Britse popster Ellie Goulding en zijn Nederlandse collega Ploumen in zijn ‘voorprogramma’. De liberale minister werd uitgenodigd wegens zijn engagement voor vrouwenrechten. Eerder dit jaar organiseerde ons land in Brussel immers al de She Decides-conferentie, waar meer dan 50 landen en organisaties in totaal 181 miljoen euro bijeenbrachten voor vrouwenrechten en in april trok De Croo al samen met VN-goodwillambassadeurs Goedele Liekens en Axelle Red naar Benin en Senegal om er verschillende projecten rond familieplanning, voorbehoedsmiddelen en veilige abortus te bezoeken.
Publiek op zijn hand
Nu mocht hij het project nog eens uitleggen voor die 16.000 fans. De speech, die moest hij ’s middags bij de lunch nog schrijven. En hoewel het geheel strak geregisseerd was, maakte De Croo al snel duidelijk liever zijn eigen ding te doen op het podium. Toch een beetje rock-’n-roll dan? «Elk meisje dat zwanger raakt voor haar elfde is gedoemd om arm te blijven voor de rest van haar leven», sprak hij de menigte toe. «Meer dan 200 miljoen vrouwen zijn vandaag in gevaar omdat ze geen toegang hebben tot anticonceptie. Als we dat kunnen oplossen, kunnen we het leven redden van 2,5 miljoen moeders en baby’s.» En zowaar, De Croo had het publiek op zijn hand. «En dat is waarom België 64 miljoen euro investeert in het VN Bevolkingsfonds, UNAIDS en UN Women. Elke vrouw en elk meisje moet voor zichzelf kunnen bepalen wanneer ze zwanger wordt en hoeveel kinderen ze wil. Laten we dat veranderen. Samen!» Handen strijdvaardig in de lucht, optreden geslaagd.
De Croo droomt alvast van een editie in Brussel volgend jaar. «Zo’n festivalland moet dat gedaan krijgen», zegt hij. «Trouwens, ik wil nog wel eens, ik vond het best leuk. (lacht)»
BIEKE CORNILLIE IN HAMBURG