Opheffing anonimiteit voorafbetaalde simkaarten
De federale regering heeft vandaag de opheffing van de anonimiteit van voorafbetaalde simkaarten goedgekeurd. Het wetsontwerp (tweede lezing) en het bijhorend ontwerp van KB (eerste lezing) gaan nu voor advies naar de Raad van State en de Privacycommissie, aansluitend volgt agendering in het Overlegcomité. Bedoeling is dat, na goedkeuring door het Parlement, de nieuwe regels dit najaar van kracht worden.
De opheffing van de anonimiteit van voorafbetaalde simkaarten kadert in de strijd tegen terreur. Voorafbetaalde simkaarten zijn alomtegenwoordig in criminele kringen en aantrekkelijk door de anonimiteit die ze bieden. De identificatie van voorafbetaalde simkaarten moet de veiligheids- en inlichtingendiensten toelaten om sneller de identiteit te achterhalen van gebruikers van voorafbetaalde simkaarten.
Pas activering simkaart na identificatie
Vandaag bewaren telecomoperatoren enkel de identificatiegegevens van klanten met een simkaart waaraan een abonnement is gekoppeld. De nieuwe regels zullen de telecomoperatoren verplichten om dat in de toekomst ook te doen voor voorafbetaalde simkaarten. Nieuwe voorafbetaalde kaarten zullen door de telecomoperatoren pas geactiveerd mogen worden nadat de eindgebruiker zich heeft geïdentificeerd. Deze identificatie kan op verschillende manieren verlopen:
- Aanschaf en identificatie van een voorafbetaalde simkaart in een winkel
- via scan identiteitskaart, gegevens worden overgemaakt aan telecomoperator
- via kopie identiteitskaart en visuele controle, gegevens worden overgemaakt aan telecomoperator
- Online aankoop en identificatie van een voorafbetaalde simkaart
- via de elektronische identiteitskaart
- via de elektronische handtekening
- via een gecertifieerde aanmeldingsdienst voor digitale overheidstoepassingen
- via een online betalingstransactie
Bestaande en gekende klanten kunnen hun diensten bij hun telecomoperator ook uitbreiden met een voorafbetaalde simkaart. De identificatie is dan impliciet.
Overgangsperiode van zes maanden
De nieuwe regels zullen niet enkel gelden voor nieuwe voorafbetaalde simkaarten, maar ook voor voorafbetaalde kaarten die reeds in omloop zijn. Huidige eindgebruikers van prepaidkaarten krijgen een overgangsperiode van uiterlijk zes maanden na inwerkingtreding van de nieuwe regels om zich bij hun telecomoperatoren te identificeren. Dat zal kunnen via het laten inlezen van de identiteitskaart in een verkoopspunt of via online identificatie (elektronische identiteitskaart, elektronische handtekening, een gecertificeerde aanmeldingsdienst voor digitale overheidstoepassingen of een online betalingstransactie).
De telecomoperatoren zijn verantwoordelijk en aansprakelijk voor de identificatie. Zij reiken betrokken kleinhandelaars methodes aan om de identificatie mogelijk te maken. De telecomoperatoren zullen ook instaan voor het bewaren van de identificatiegegevens; deze gegevens zullen slechts toegankelijk zijn voor de veiligheids- en inlichtingendiensten onder strikte voorwaarden zoals deze vandaag ook gelden voor toegang tot identificatiegegevens van simkaarten met een abonnement, omschreven in de wetgeving inzake dataretentie.