Nieuws

Ook onbelast bijverdienen via deelplatformen

Mensen die diensten leveren via een app of een digitaal platform in de deeleconomie zullen dat vanaf begin volgend jaar volledig onbelast kunnen doen tot een bedrag van 500 euro per maand. De nieuwe regeling voor het onbelast bijverdienen zal naast het verenigingswerk en diensten van burger-tot-burger immers ook gelden voor de deeleconomie.

Alexander De Croo, minister van Digitale Agenda en initiatiefnemer van de nieuwe regels voor de deeleconomie: “Hiermee geven we de deeleconomie een extra boost. België was al het eerste land in Europa dat de deeleconomie stimuleerde via een laag belastingtarief van 10%. Met de invoering van het onbelast bijverdienen geven we de groeiende groep van mini-ondernemers meer vrijheid en kan de deeleconomie zich in ons land nog verder ontwikkelen.”

Geregistreerd platform
De nieuwe regels voor onbelast bijverdienen in het verenigingswerk, voor diensten van burger-tot-burger en de deeleconomie, zullen gelden tot een inkomensdrempel van 500 euro per maand, of 6.000 euro op jaarbasis. Het onbelast bijverdienen in de deeleconomie zal mogelijk zijn op voorwaarde dat men gebruik maakt van een erkend platform. Momenteel zijn er dertig platformen erkend.

Ook deelplatformen die een ‘combinatie’ van diensten aanbieden, zoals bijvoorbeeld de verhuur van een kamer en het aanbieden van ontbijt, vallen onder het nieuwe systeem, voor zover ze erkend zijn. Daarbij zal er geen opdeling meer zijn tussen diverse, onroerende en roerende inkomsten. Deze zullen voortaan allemaal onder de nieuwe regels voor onbelast bijverdienen vallen.

Realiteit van de nieuwe economie 
Alexander De Croo: “De deeleconomie of peer-to-peer economie is in volle ontwikkeling. Via apps en digitale platformen leveren particulieren steeds meer diensten aan elkaar, van afhaalmaaltijden tot babysitten. Voor steeds meer mensen is het een unieke kans om te proeven van ondernemerschap en hun talenten verder te ontwikkelen."

Voorop in Europa 
Met de nieuwe regels voor de deeleconomie is België één van de voortrekkers van de peer-to-peer economie in Europa. Meer dan de helft van de Europese burgers maakt vandaag al gebruik van diensten van de deeleconomie.