Ontmoeting met dr. Denis Mukwege: 'België moet voortrekkersrol spelen in strijd tegen seksueel geweld in conflictsituaties’
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vanmiddag de Congolese gynaecoloog en mensenrechtenstrijder Denis Mukwege ontvangen in het Egmontpaleis. Ze bespraken de mensenrechtensituatie en het seksueel geweld in Oost-Congo. Minister De Croo neemt de getuigenis van Mukwege mee naar de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in New York waar hij op 15 april spreekt over seksueel geweld in conflicsituaties. De minister wil dat België een voortrekkersrol opneemt.
Alexander De Croo en Denis Mukwege bespraken hoe de strijd tegen seksueel geweld in conflict kan worden opgevoerd en stonde stil bij de evolutie van de veiligheidssituatie in Oost-Congo. Dokter Mukwege stichtte meer dan 15 jaar geleden tijdens de burgeroorlog het Panzi-ziekenhuis in Bukavu. Samen met zijn team verzorgt de 60-jarige gynaecoloog er slachtoffers met ernstige verwondingen door seksueel geweld. Hoewel de oorlog officieel voorbij is, blijft RDC in het Oosten conflict en geweld kennen. Vrouwen, maar ook steeds meer mannen, betalen daarbij vaak een zware prijs als slachtoffers van ernstig seksueel geweld. Dokter Mukwege kreeg voor zijn werk eind vorig jaar de Sacharov Prijs voor vrijheid van denken van het Europees Parlement, een onderscheiding die mensen eert die de mensenrechten en de fundamentele vrijheden verdedigen.
Einde maken aan straffeloosheid
Alexander De Croo: “Het engagement van Denis Mukwege tegenover verkrachte en verminkte vrouwen is buitengewoon. Dat hij dit doet op gevaar van eigen leven is bijna buitenmenselijk. We moeten er als internationale gemeenschap dan ook voor blijven ijveren dat dokter Mukwege en het Panzi-ziekenhuis hun werk kunnen blijven verderzetten. Niet enkel vrouwen zijn het slachtoffer, ook kinderen en soms mannen. Het Panzi-ziekenhuis moest de voorbije twee jaar een 30-tal jonge kinderen behandelen nadat ze ’s nachts thuis werden ontvoerd, meerdere dagen werden verkracht en met verschrikkelijke verwondingen werden achtergelaten. Sommige van de meisjes waren niet ouder dan 18 maanden.”
"Deze gruwel moet stoppen, maar dat kan alleen maar wanneer er een einde komt aan de straffeloosheid. Dat betekent dat effectief wordt opgetreden tegen iedereen die zich schuldig maakt aan seksuele terreur, of het nu gaat om gewapende milities of leden van regeringslegers. Daarom verwelkom ik de ondertekening van een officiële verklaring door het Congolese regeringsleger FARDC begin deze week. In aanwezigheid van vertegenwoordigers van de Verenigde Naties engageerde het FARDC zich om een einde te maken aan seksueel geweld. Bevelhebbers van het regeringsleger zijn verplicht om onmiddellijk actie te ondernemen wanneer soldaten onder hun commando seksueel geweld plegen. De VN zal mee waken over de uitvoering van het plan.”
Verenigde Naties
Vicepremier Alexander De Croo neemt de getuigenis van dokter Mukwege mee naar de VN-Veiligheidsraad in New York waar de minister op 15 april zal spreken over seksueel geweld in conflict. “De VN erkent sinds 2008 verkrachting als een oorlogswapen dat ingezet wordt om tegenstanders te vernederen, te domineren en angst aan te jagen. Toch blijven verkrachting en seksuele verminking in gewapende conflicten één van de meeste gebruikte oorlogswapens. Denk alleen nog maar aan de recente verhalen van honderden jezidi-vrouwen en kinderen die door Islamitische Staat in Irak zijn gevangen genomen, misbruikt en verkocht als seksslavinnen. Het gaat hier om één van de zwaarste mensenrechtenschendingen en oorlogsmisdaden. De internationale gemeenschap moet dan ook de inspanningen versterken zodat de rechten van vrouwen en meisjes beter kunnen worden beschermd. Dat vraagt niet enkel het aanpakken van de straffeloosheid maar ook meer actie op het vlak van bewustwording, preventie en zorg voor slachtoffers. Ons land moet hierin een voortrekkersrol spelen."