Meer dan veertig landen nemen donderdag deel aan internationale conferentie She Decides in Brussel
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo verwelkomt donderdag tijdens de Brussels International Conference ‘She Decides’ een twintigtal ministeriële delegaties. In totaal hebben meer dan veertig landen zich aangemeld. Ook Europees Commissaris voor Ontwikkeling Neven Mimica, de uitvoerend directeur van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) Babatunde Osotimehin, de uitvoerend directeur van UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka, de plaatsvervangend Hoge Commissaris voor Mensenrechten Kate Gilmore en de adjunct-directeur-generaal van de Wereldgezondheidsorganisatie Flavia Bustreo zullen aanwezig zijn.
De Brussels International Conference ‘She Decides’ is een intiatief van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Nederland, Denemarken en Zweden zijn co-organisator. De conferentie ‘She Decides’ moet een formeel startpunt vormen voor een brede beweging die de volgende jaren de rechten van meisjes en vrouwen hoog op de internationale agenda houdt.
In totaal zullen een 400-tal vertegenwoordigers van regeringen, internationale organisaties en ngo’s tijdens de conferentie front vormen voor seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van vrouwen en meisjes. Naast de vier co-organisatoren zullen onder meer ministers van ontwikkeling, gezondheidszorg en gelijke rechten uit Afghanistan, Albanië, Canada, Kaapverdië, Chad, Ethiopië, Finland, Frankrijk, Luxemburg, Mali, Moldavië, Mongolië, Nepal, Noorwegen, Portugal en Vietnam in Brussel het woord nemen en hun steun uitspreken.
Alexander De Croo: “Toen we een maand geleden samen met Nederland, Denemarken en Zweden dit initiatief namen, hadden we nooit gedacht dat we zo snel zoveel landen zouden mobiliseren. Het komt er nu op aan dat draagvlak te versterken. We kunnen niet aanvaarden dat meisjes en vrouwen toegang wordt ontzegd tot informatie over familieplanning, hiv-preventie en zorg voor moeder en kind. Seksuele en reproductieve gezondheid en rechten zijn een cruciaal onderdeel van de ontwikkelingsagenda. Ik ben ervan overtuigd dat we donderdag heel wat mensen en middelen zullen kunnen mobiliseren.”
Ook vertegenwoordigers van internationale ngo’s en instellingen gespecialiseerd in seksuele en reproductieve gezondheid en familieplanning, zoals zoals IPPF, het Guttmacher Institute en Marie Stopes International, zijn donderdag in Brussel aanwezig zijn. Zij zullen de impact toelichten van het decreet van de Amerikaanse president om niet langer steun te geven aan organisaties die in ontwikkelingslanden werken rond familieplanning.