Allereerste ‘Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling’ voor drie innovatieve digitale ontwikkelingsprojecten
Vicepremier en minister van Ontwikkeilngssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag de allereerste ‘Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling’ uitgereikt. De drie gelauwerde projecten zetten in op e-learning in de Palestijnse Gebieden, de strijd tegen namaakmedicijnen in Afrika en zonne-energie in Kameroen.
De ‘Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling (D4D)’ is een nieuw tweejaarlijks initiatief van het Koninklijk Museum voor Midden-Afrika met de uitdrukkelijke steun van minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo en het Directoraat-Generaal Ontwikkelingssamenwerking.
De Prijs D4D bekroont initiatieven die digitalisering inzetten als een hefboom voor ontwikkeling. Projecten en ideeën die in aanmerking komen, benutten het potentieel van nieuwe technologieën op een innovatieve manier in functie van de duurzame ontwikkelingsdoelen.
Alexander De Croo: “De drie laureaten van deze eerste ‘Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling’ maken elk op hun manier het verschil voor mensen: betere onderwijskansen voor jongeren in de Palestijnse Gebieden, het redden van levens in de strijd tegen namaakgeneesmiddelen en gezonde groene energievoorziening voor gezinnen in Afrika. Ons land wil internationaal een pionier zijn op het vlak van digitale technologieen en big data voor het ontwikkelingsbeleid. Deze laureaten zijn de perfecte ambassadeurs om die ambitie waar te maken. Zij tonen waar we als klein land groot in kunnen zijn: door digitale innovatie het leven van mensen verbeteren.”
De Prijs D4D bestaat uit drie categorieën:
• het innovatieve idee / startup - ‘iStartUp’
• het succesverhaal - ‘iStandOut’
• de publieksprijs - 'iChoose'
Zowel in de categorie ‘iStartUp’ (innovatief idee) als ‘iStandOut’ (succesverhaal) nomineert de jury 3 initiatieven waaruit telkens 1 laureaat wordt gekozen.
In de categorie 'iChoose’ werd een derde laureaat online verkozen door het publiek.
De laureaten voor de ‘Prijs Digitalisering voor Ontwikkeling 2016’ zijn:
Categorie iStandout: De ontwikkeling van een e-learning curriculum in de Palestijnse Gebieden
Dit project van BTC en het Palestijnse Ministerie van Onderwijs en Hoger Onderwijs introduceert ICT in 288 scholen in de Palestijnse Gebieden. Doelstelling is om er het leerlinggericht leren te versterken en de leerlingen digitale vaardigheden te laten verwerven. Daarnaast werd ook ingezet om andere vaardigheden te versterken zoals kritisch denken, leren leren, problemen oplossen en wereldburgerschap. In het kader van het project werden in totaal meer dan 1.200 leerkrachten opgeleid en een digitaal lerarenportaal uitgebouwd (www.elearn.edu.ps). Zo’n 500 leerlingen ontwikkelden in het kader van het project ook zelf mobiele applicaties.
Categorie iStartUp: AksantiMed (e-gezondheid)
AksantiMed, een samenwerkingsproject van de ULB, de Universiteit van Luik, de Universiteit van Kinshasa en SOS Médecins de Nuit, schakelt zich in in de strijd tegen namaakgeneesmiddelen. Jaarlijks sterven zo’n 120.000 Afrikanen door het gebruik van namaakgeneesmiddelen. AksantiMed is een mobiele applicatie die patiënten toelaat om de echtheid van een geneesmiddel te controleren. Patienten kunnen daarvoor de unieke 12-cijfercode gedrukt op de medicatie verifiëren met een sms of via de app AksantiMed. Bij het valideren van de code ontvangt de patiënt meteen ook informatie gelinkt aan het product (type, commerciele naam, vervaldatum , terugroeping of gezondheidswaarschuwingen). Zowel patiënten, apotheken en telecomproviders zijn enthousiast over de eerste testen van AksantiMed.
Categorie iChoose, prijs van het publiek: Solarly
Twee op drie gezinnen in Sub-Sahara Afrika hebben vandaag geen toegang tot elektriciteit. In totaal gaat het om zo’n 635 miljoen mensen. De meerderheid onder hen woont in landelijke gebieden en besteedt elk jaar zo’n 110 euro aan inefficiënte, dure, verouderde en vaak ongezonde manieren om toch toegang te krijgen tot elektriciteit. De Wereldgezondheidsorganisatie schat dat hierdoor elk jaar zo’n 600.000 mensen sterven aan binnenhuisvervuiling door het gebruik van fossiele brandstoffen. De helft onder hen zijn kinderen jonger dan vijf jaar.
Het project Solarly ontwikkelt en installeert betaalbare zonnestations tussen 50W en 250W die gezinnen op het Afrikaanse platteland toegang geven tot elektriciteit. Ze voorzien aangepaste afbetalingsplannen (“Rent-to-Own” en “Pay-As-You-Go”) zodat mensen op hun eigen ritme een zonnestation kunnen aanschaffen zonder dat ze hun financiele gewoonten moeten veranderen. Gezinnen betalen wekelijks of maandelijks een voorafbepaald bedrag af voor het gebruik van het zonnestation. Aan het einde worden ze eigenaar van het zonnestation. Daarbovenop krijgen ze een garantie en voorziet Solarly real-time monitoring en diensten.