Alexander De Croo ondertekent nieuw samenwerkingsakkoord met Niger (2017-2020)
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag in de Nigerese hoofdstad Niamey een nieuw samenwerkingsakkoord met Niger ondertekend. Niger is volgens de Human Development Index van de Verenigde Naties het minst ontwikkelde land ter wereld.
Alexander De Croo besprak vandaag het nieuwe samenwerkingsakkoord tussen België en Niger met de Nigerese eerste minister Brigi Rafini en met minister van Buitenlandse Zaken en Internationale Ontwikkeling Ibrahim Yacouba. Het nieuwe programma bedraagt 33 miljoen euro en zal vier jaar lopen (2017-2020).
Het programma moet bijdragen aan de duurzame ontwikkeling en inclusieve groei in Niger. De focus ligt daarbij op twee sectoren:
- Gezondheidszorg: het verbeteren van de toegang tot kwaliteitsvolle eerstelijnsgezondheidszorg door de uitbouw van een systeem van universele dekking (14 miljoen euro)
- Veeteelt en voedselzekerheid: het verhogen van de voedselzekerheid, de veerkracht en de inkomsten van mensen die actief zijn op het vlak van familiale veeteelt (14 miljoen euro)
Daarnaast is een enveloppe van 3 miljoen euro voorbehouden voor capaciteitsontwikkeling. De Belgische Ontwikkelingssamenwerking zal ook een project ondersteunen van het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) dat inzet op het tegengaan van kindhuwelijken en tienerzwangerschappen (2 miljoen euro).
Tienerzwangerschappen
Alexander De Croo stond tijdens de ondertekening van het nieuwe samenwerkingsakkoord stil bij de belangrijke rol van vrouwen in duurzame ontwikkeling. “Vrouwen spelen vaak een belangrijke rol in het bereiken van de ontwikkelingsdoelen van een land. Hun bijdrage wordt jammer genoeg al te vaak bemoeilijkt door factoren als kindhuwelijken die de zelfontplooiing van jonge meisjes verhinderen. Ik verheug me er dan ook over dat het nieuwe samenwerkingsprogramma ook aandacht geeft aan het versterken van jonge meisjes zodat zij hun eigen keuzes kunnen maken, iets wat aansluit bij de Nationale Strategie ter Preventie van Tienerzwangerschappen van Niger."
In Niger komen heel wat ontwikkelingsuitdagingen samen. Het land kent een ware bevolkingsexplosie; de helft van de Nigerezen is jonger dan 14 jaar, zeven op de tien Nigerezen jonger dan 25 jaar. De sterke bevolkingsaangroei zet grote druk op onder meer gezondheidszorg en onderwijs. Daarnaast zorgt de klimaatverandering voor grote problemen met mislukte oogsten en veesterfte. Een op drie Nigerezen leeft vandaag in voedselonzekerheid. Niger is ook een van de belangrijkste migratieknooppunten van West- en Centraal-Afrika. Voor duizenden Afrikanen is het een transitland onderweg naar Noord-Afrika. Daarbovenop komt nog eens de precaire veiligheidssituatie, onder meer door de instabiliteit in buurlanden Mali, Nigeria en Libië.
Enkele cijfers
- Oppervlakte: 1.267.000 km2, 41,5 keer de omvang van België
- Aantal inwoners: 19,9 miljoen
- Human Development Index: 188 op 188
- Bevolkingsgroei: 4% per jaar (derde sterkste wereldwijd)
- Fertiliteitsgraad: 7,6 (geboortes per vrouw)
- Toegang tot elektriciteit: 14,4%
- Toegang tot internet: 2,0%
Voor meer cijfers, zie http://data.worldbank.org/country/niger