Persbericht

'Militaire actie noodzakelijk, maar enkel politieke oplossing is duurzaam'

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft dinsdag in Berlijn gepleit voor een duurzame politieke oplossing voor het Syrische conflict en de vluchtelingencrisis in de regio. "Hoewel militaire actie op korte termijn absoluut noodzakelijk is, wil België pleiten voor een politieke oplossing op lange termijn", zei De Croo er op de internationale conferentie over de Syrische vluchtelingen.

 internationale conferentie over de Syrische vluchtelingen internationale conferentie over de Syrische vluchtelingen

Tijdens zijn eerste grote internationale optreden als minister van Ontwikkelingssamenwerking, sprak De Croo zijn steun uit aan de buurlanden van Syrië, die een grote instroom van Syrische vluchtelingen kennen. Meer dan 3,2 miljoen Syriërs vluchtten zo naar buurlanden als Turkije, Libanon en Jordanië vanwege de burgeroorlog en het geweld van terreurmilitie Islamitische Staat (IS). De Croo beklemtoonde dat de Belgische regering aan hun humanitaire uitdagingen en noden tegemoet wil komen.

De Croo verwees ook naar de problematiek van de Syriëstrijders, een kwestie van "bijzonder belang" voor België. "De aanslag op het Joods Museum in Brussel afgelopen mei is het levende bewijs van hoe sterk onze samenleving wordt getroffen door de gebeurtenissen in het gebied", zei hij. Omdat het regime van president Bashar al-Assad vreedzame protesten gewelddadig onderdrukte, boette dat regime volgens hem aan legitimiteit in. De Croo zei dat daarom de rol van de gematigde oppositie in Syrië versterkt moet worden.

Steun aan meest kwetsbaren
Hij wees ook op de reeds geleverde inspanningen. Zo trok België over een periode van twee jaar 20 miljoen euro uit. "We financieren humanitaire programma's voor ontheemden in Syrië en voor vluchtelingen in Jordanië, Turkije en Libanon, met een duidelijke klemtoon op de meest kwetsbaren zoals vrouwen en kinderen." Het gaat dan om voedselprogramma's, de bouw van prefab-scholen en medische hulp. Volgende maand komen bovendien de eerste Syrische vluchtelingen als onderdeel van een hervestigingsprogramma in België aan, aldus nog De Croo. Daarbij gaat het om 75 Syriërs uit de meest kwetsbare groepen, die begeleiding krijgen en een jaar lang opgevolgd worden, zodat ze in België een toekomst kunnen uitbouwen.

De 20 miljoen euro die België uittrok, is bovendien "een belangrijk deel van het budget voor ontwikkelingshulp", verduidelijkte de minister na de conferentie. Hij vergeleek het bedrag met de ongeveer 30 miljoen euro die België vrijmaakte voor de strijd tegen ebola, het virus dat woedt in een gebied waar België veel meer expertise heeft.

Aan de conferentie in de Duitse hoofdstad namen vertegenwoordigers van 40 landen en organisaties deel. Onder hen waren ook Antonio Guterres, de Hoge Vertegenwoordiger van de Vluchtelingen van de VN, de Libanese premier Tammam Salam en de Jordaanse minister van Buitenlandse Zaken Nasser Judeh.

Expo Rinus Van de Velde
Na de conferentie bracht De Croo, samen met onder meer de Belgische ambassadeur in Duitsland Ghislain D'hoop, nog een bezoek aan een galerij in Berlijn waar werken van de Belgische artiest Rinus Van de Velde worden tentoongesteld.