Music For Life: 100.000 euro van federale regering voor Artsen Zonder Vakantie en Advocaten Zonder Grenzen
De federale regering maakt 100.000 euro vrij voor de actie Music For Life op Studio Brussel. Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo trok vandaag naar De Schorre in Boom om het bedrag te overhandigen. De bijdrage gaat naar Advocaten Zonder Grenzen en Artsen Zonder Vakantie.
Alexander De Croo: “Met de Warmste Week van Music For Life gaat er opnieuw een warme gloed door Vlaanderen. Duizenden mensen hebben zich de voorbije dagen ingezet in om het goede doel te ondersteunen. Ook de federale regering jaar wil haar steentje bijdragen door twee organisaties te ondersteunen die vaak in zeer moeilijke omstandigheden het beste van zichzelf geven om het leven van anderen beter te maken. De baseline van Music For Life is 'Iedereen zorgt voor iedereen'. Advocaten Zonder Grenzen en Artsen Zonder Vakantie maken dat motto elke dag opnieuw op heel wat plaatsen in de wereld tastbaar.”
Recht ten diensten van kwetsbare groepen
Advocaten Zonder Grenzen is een niet-gouvernementele internationale organisatie die meer dan 20 jaar geleden in ons land werd opgericht. Advocaten Zonder Grenzen komt tussen in landen waar mensenrechten met de voeten worden getreden, waar politiek geweld en gewapende conflicten troef zijn en de regels van het recht niet worden toegepast.
De organisatie wil op een onafhankelijke manier bijdragen tot een meer rechtvaardige en solidaire samenleving waarin het recht en de justitie in dienst staan van de meest kwetsbare groepen. Advocaten Zonder Grenzen kan ook rekenen op een groep van stagiaires, vrijwilligers en advocaten die zowel op de hoofdzetel als op het terrein hun engagement en bekwaamheden inzetten voor rechtvaardigheid voor iedereen.
Kans op een waardige toekomst
"Deze gift is erg welkom want de toegang tot projectfinanciering wordt steeds moeilijker. Kwetsbare mensen hebben immers onze steun nodig. Voor slachtoffers van internationale misdaden, personen die illegaal worden vastgehouden, vrouwen of arme mensen betekent rechtstoegang een kans op een waardige toekomst," aldus Chantal van Cutsem, coördinatrice bij Advocaten Zonder Grenzen.
De tweede organisatie die steun krijgt van de federale regering is Artsen Zonder Vakantie, in 1981 opgericht door twee Vlaamse artsen die naar Kameroen trokken voor een eerste zending als medische ondersteuningsploeg. Sinds 1997 is de organisatie erkend als ngo. Vandaag is Artsen Zonder Vakantie actief in Burkina Faso, Benin, DR Congo, Rwanda en Burundi, 5 partnerlanden van de Belgische Ontwikkelingssamenwerking.
Moeder- en kindzorg verbeteren
Onder het motto Kennis Geneest werkt Artsen Zonder Vakantie samen met 40 partnerziekenhuizen in deze 5 landen. Jaarlijks organiseren ze zo'n 170 zendingen naar die partners. De vrijwilligers (artsen, verpleegkundigen, paramedici, maar ook technici) werken tijdens de zendingen samen met hun lokale collega’s om zo de kwaliteit van de gezondheidszorg op een structurele manier te verbeteren. Artsen Zonder Vakantie voorziet hen ook van het nodige medisch materiaal en apparatuur. Elk jaar trekken zo’n 400-tal onbezoldigde terreinvrijwilligers voor Artsen Zonder Vakantie naar partnerziekenhuizen.
Inge Weber, directeur bij Artsen Zonder Vakantie: “Artsen Zonder Vakantie is heel verheugd met het bedrag van 50.000 euro. Dit is een mooie erkenning voor al onze vrijwilligers die tijdens hun vakantie, soms in heel moeilijke omstandigheden hun steentje bijdragen aan een verbetering van de gezondheidszorg. Eén van de prioritaire vragen van onze lokale partnerziekenhuizen is ondersteuning bij de verbetering van de moeder- en kindzorg, en vooral pediatrische urgenties. Met dit bedrag zijn we in staat om extra inspanningen te doen om aan die vraag tegemoet te komen."