Nieuws

Minister De Croo verhoogt humanitaire inspanningen Syrië-Irak

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo trekt 7,5 miljoen euro extra humanitaire hulp uit voor humanitaire noodopvang van oorlogsvluchtelingen in de regio Syrië-Irak. Dat heeft hij vandaag bekendgemaakt tijdens een werkbezoek aan een vluchtelingenkamp vlakbij de Turkse stad Gaziantep, aan de Turks-Syrische grens. Dit brengt de humanitaire hulp van ons land voor de oorlogsvluchtelingen in de regio Syrië-Irak dit jaar op 51, 7 miljoen euro.

Concreet maakt minister De Croo 5 miljoen euro extra vrij voor het humanitaire werk van de Internationale Federatie van het Rode Kruis en 2,5 miljoen euro voor UNHCR, de VN-vluchtelingenorganisatie, in Irak. De extra humanitaire middelen komen bovenop de 44,2 miljoen euro humanitaire middelen die dit jaar al voor de regio Syrië en Irak werden vrijgemaakt. In de periode 2012-2014 maakte de Belgische Ontwikkelingssamenwerking in totaal 20 miljoen euro vrij voor humanitaire hulp in het kader van de Syrië-crisis, zowel binnen Syrië als in de buurlanden. Die humanitaire inspanningen werden het voorbije jaar sterk opgevoerd.

Internationaal overleg
Minister De Croo besprak de humanitaire situatie van de Syrische oorlogsvluchtelingen gisteren met Feridun Sinirlioğlu, de Turkse minister van Buitenlandse Zaken. Turkije vangt vandaag bijna 2 miljoen Syrische oorlogsvluchtelingen op. De overgrote meerderheid, zo’n 85 tot 90% van de oorlogsvluchtelingen, leeft verspreid over het land, slechts een minderheid wordt vandaag opgevangen in 25 vluchtelingenkampen.

In de marge van het Global Forum on Migration and Development in Istanbul had minister De Croo ook een onderhoud met António Guterres, de Hoge Commissaris voor de Vluchtelingen bij de Verenigde Naties. Totnogtoe heeft het Syrische conflict geleid tot 4,1 miljoen oorlogsvluchtelingen in de buurlanden van Syrië. De VN-vluchtelingenorganisatie verwacht dat hun aantal de volgende maanden verder zal oplopen. Door het Syrische conflict hebben vandaag in totaal 12,2 miljoen mensen nood aan humanitaire hulp. Ruim 8 miljoen Syriërs zijn op de vlucht in eigen land, hun aantal steeg dit jaar verder met 1 miljoen.

Ook Europese inspanning nodig
België trok samen met Nederland in september al aan de alarmbel bij de andere Europese lidstaten. Samen met de Nederlandse minister van Ontwikkelingssamenwerking hield minister De Croo bij zijn Europese collega’s een pleidooi om net als België en Nederland extra humanitaire middelen vrij te maken. Indien alle Europese landen samen met de Europese Commissie pro rata een gelijkaardige extra inspanning leveren als België en Nederland is het mogelijk de financieringskloof met 2 miljard euro te dichten.

Tegelijk vragen België en Nederland dat Europese middelen die beschikbaar zijn veel sneller kunnen worden ingezet. De Europese Commissie beschikt over een ontwikkelingsbudget van 10 miljard euro per jaar en 1,2 miljard euro humanitaire hulp. Zeker wat de middelen voor ontwikkeling en de aansluiting bij de bredere noden in deze regio’s betreft, moet Europa deze middelen sneller en flexibeler inzetten. Vandaag staan bureaucratische regels een snelle toekenning in de weg. Dit hindert een snelle, geïntegreerde reactie. De humanitaire noden moeten volgens minister De Croo en zijn Nederlandse collega Ploumen voorrang hebben op bureaucratische regels.