Gelijk speelveld voor sterke autonome overheidsbedrijven
De federale regering maakt op voorstel van vicepremier en minister van Digitale Agenda, Telecom en Post Alexander De Croo werk van een gelijk speelveld voor autonome overheidsbedrijven die actief zijn in een sterk concurrentiële markt. Concreet gaat het om Proximus en bpost. Bedoeling is dat deze autonome overheidsbedrijven met dezelfde wapens kunnen strijden als hun privé-concurrenten. Nu vertrekken zij vaak met een achterstand.
De federale regering heeft vandaag in eerste lezing groen licht gegeven voor een voorontwerp van wet tot wijziging van de Wet van 21 maart 1991 betreffende de hervorming van sommige economische overheidsbedrijven. Naast het opheffen van een reeks organisatorische beperkingen, wordt het bestuur van beursgenoteerde overheidsbedrijven afgestemd op de regels die gelden voor andere beursgenoteerde bedrijven. Ook wordt de bestaande wettelijke grendel voor het aanhouden van de overheidsparticipatie op 50% plus één aandeel weggenomen.
- Er wordt afgestapt van de afwijkende regels voor het nemen van participaties in een ander bedrijf (een 2/3e meerderheid in raad van bestuur) en voor het betrekken van een filiaal bij de uitvoering van publieke diensten (een koninklijk besluit).
- Het afwijkende reglementair kader van toepassing op het aanwervingsbeleid van de autonome overheidsbedrijven (statutaire tewerkstelling) zal worden afgestemd op het kader van toepassing op privé-bedrijven (contractuele tewerkstelling).
- Autonome overheidsbedrijven zullen in dezelfde omstandigheden als hun niet-publieke concurrenten gebruik kunnen maken van onderaannemers en zelfstandigen. Hierbij zullen uiteraard dezelfde regels van toepassing zijn met betrekking tot schijnzelfstandigheid.
- Zo zal de wijze van benoeming en de werking van de raad van bestuur afgestemd worden op de regels van corporate governance die gelden voor alle andere beursgenoteerde vennootschappen.
- Bestuurders zullen conform het gemeen recht door de algemene vergadering worden benoemd, de voorzitter en de CEO zullen in de toekomst aangeduid worden door de raad van bestuur. Nu worden bestuurders, voorzitter en CEO benoemd door de regering.
- Deze wijziging betekent ook dat de bestaande eenzijdige bevoegdheden van de overheid om tussen te komen in het bestuur van beursgenoteerde overheidsbedrijven opgeheven zullen worden. Het gaat bijvoorbeeld om het verplichten van de Raad van Bestuur om te beraadslagen over een specifiek onderwerp of de mogelijkheid van de voogdijminister een beslissing van de Raad van Bestuur te vernietigen. De overheid zal haar invloed in de toekomst moeten laten gelden via de gewone vennootschapsrechtelijke kanalen.