Nieuws

Europese ontwikkelingsbudgetten geen stok achter de deur voor migratiebeleid

Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo heeft vandaag tijdens een informele bijeenkomst van de Europese ministers van Ontwikkelingssamenwerking benadrukt dat het geen goed idee is om ontwikkelingshulp af te nemen om de migratiecrisis te bezweren. De Europese ministers bespraken tijdens hun informele bijeenkomst in Brussel onder meer de band tussen migratie en ontwikkeling.

Alexander De Croo: “Het afnemen van ontwikkelingsgeld is geen structurele oplossing voor de migratiecrisis. Integendeel, de bevolking is altijd het eerste slachtoffer. Je geeft hen enkel nog meer redenen om te vluchten. Europese ontwikkelingsbudgetten mogen niet als stok achter de deur gebruikt worden om in Afrika een Europees migratiebeleid door te drukken.”

Alexander De Croo bepleitte namens België een more for more-benadering. Dat houdt in dat je positieve incentives voorziet voor landen die meewerken aan menselijke en ordelijke migratie. Dat werkt beter dan een louter bestraffende aanpak gericht op het stopzetten van hulp. Voor die positieve incentives moet onder meer een beroep worden gedaan op het EU Emergency Trust fund for Africa, waarvan België het tweede belangrijkste donorland is.

 Nieuwe ‘European Consensus’

De Europese ministers van Internationale Ontwikkeling bespraken ook de ‘European Consensus on Development’, het nieuwe Europese beleidsplan voor ontwikkeling waar volop aan wordt gewerkt. België is tevreden dat veel aandacht gaat naar de nieuwe, specifieke rol van officiële ontwikkelingshulp (ODA).

Alexander De Croo: “We moeten zeer zorgvuldig omgaan met schaarse en slinkende overheidsmiddelen. Officiële ontwikkelingshulp moet worden ingezet daar waar die het meeste verschil maakt: in de minst ontwikkelde landen die minder toegang hebben tot andere financieringsbronnen zoals bijvoorbeeld private investeringen.”

Daarnaast moet officiële ontwikkelingshulp ook fungeren als startkapitaal voor de ontwikkeling van nieuwe innovatieve financieringsvormen waarbij de private sector een veel belangrijkere rol opneemt. Officiële ontwikkelingshulp moet een hefboom zijn om andere financieringsstromen op gang te brengen.

Ook de rol van digitale innovatie voor ontwikkeling moet voor België deel uitmaken van de nieuwe European Consensus on Development.