#EndPovertyDay: België tweede meest effectieve donor in bestrijden extreme armoede
België is de tweede meest effectieve donor in het bestrijden van extreme armoede. Dat schrijft het gezaghebbende Overseas Development Institute (ODI) in het recente rapport ‘Financing the end of extreme poverty’. Ons land komt met dit resultaat net na Ierland, en voor Scandinavische landen als Noorwegen, Zweden en Finland. De focus op de minst ontwikkelde landen en het versterken van de hulpeffectiviteit was de voorbij jaren één van de aandachtspunten in het Belgisch ontwikkelingsbeleid.
Alexander De Croo, minister van Ontwikkelingssamenwerking: “Op deze Internationale Dag voor de Uitroeiing van Armoede is het belangrijk om stil te staan bij het werk dat we doen en de resultaten die we boeken. De voorbije jaren hebben we het Belgische ontwikkelingsbeleid in een nieuwe richting gestuurd. Het doet deugd te zien dat dit nu ook tot betere resultaten leidt. Dit is een pluim op het werk van iedereen die het Belgische ontwikkelingsbeleid op het terrein waarmaakt, maar ook een uitnodiging en aanmoediging om de volgende jaren nog beter te doen.”
De nieuwe ODI-index gaat na hoe donorlanden scoren inzake de effectiviteit van hun hulp. Naast de keuze voor de minst ontwikkelde landen kijkt de index ook naar de inspanningen die een donorland doet in sectoren die kritisch zijn om extreme armoede te bannen, zoals onderwijs, gezondheidszorg, voedselzekerheid en sociale bescherming. Dat België vandaag zo sterk scoort is niet toevallig.
Keuze voor minst ontwikkelde landen
Minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakte enkele jaren geleden de expliciete keuze om het internationaal ontwikkelingsbeleid te focussen op de minst ontwikkelde landen en fragiele staten. Elf van de veertien partnerlanden die België in 2015 selecteerde, behoren tot de categorie van de minst ontwikkelde landen. Ons land roeide met die keuze internationaal tegen de stroom in.
Het ODI-rapport geeft aan dat om tegen 2030 de extreme armoede te bannen de inspanningen moeten worden opgevoerd. Meer landen moeten daarbij, net zoals België, hun inspanningen focussen op de minst ontwikkelde landen. Middeninkomenslanden hebben meer mogelijkheden om hun eigen ontwikkeling mee te financieren, zoals bijvoorbeeld eigen belastinginkomsten, buitenlandse investeringen en remittances.
Ook transparantie verhoogd
Wanneer men kijkt naar de ontwikkelingsinspanningen gecombineerd met effectiviteit komt België land in de ODI-index op een vierde plaats, na Noorwegen, Zweden en Denemarken die klassiek sterk scoren. Enkele weken geleden was al gebleken dat het Belgische ontwikkelingsbeleid ook inzake transparantie een grote sprong voorwaarts heeft gemaakt en één van de sterkste steigers is in de Aid Transparency Index 2018. In 2014 bengelde België nog helemaal onderaan in de categorie ‘zwak’, nu krijgt ons land een plaats in de categorie ‘goed’. Die transparantie-index geeft aan in welke mate donoren transparant communiceren over hun ontwikkelingsinspanningen.
Klik hier om het rapport ‘Financing the end of extreme poverty’ te consulteren