Ebola: 1,5 miljoen euro voor lokale gezondheidscentra en gezondheidspreventie in Guinee
Vicepremier en minister voor Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo trekt 1,5 miljoen euro uit voor de ondersteuning van lokale gezondheidscentra in Guinee via UNICEF. Met het geld zal de VN-organisatie gezondheidspreventie en lokale gezondheidscentra ondersteunen in de zwaarst getroffen regio in Guinee.
Ons land draagt op dit moment op verschillende vlakken bij aan de strijd tegen ebola in West-Afrika. Eén van de initiatieven is de aanwezigheid van het B-Life-Labo, het mobiel labo voor bloedanalyses in Guinee. Dit labo, bemand door B-FAST, laat toe om snelle bloedanalyses te doen van potentieel besmette patiënten. Om de epidemie duurzaam onder controle te krijgen is het van groot belang dat ook lokale gemeenschappen worden versterkt in hun capaciteiten om ebola te voorkomen en, in geval van besmetting, snel te detecteren.
Alexander De Croo maakt daarom 1,5 miljoen euro vrij voor het versterken van gezondheidspreventie en lokale gezondheidsfaciliteiten in de N’Zérékoré regio in Guinee, het epicentrum van de ebola-epidemie waar ruim 1 miljoen mensen wonen. Met het geld kan UNICEF de 3 Ebola Community Care Centers en meer dan 400 Community Watch Committees in de regio ondersteunen. Zij zijn de belangrijke schakel tussen de lokale gemeenschappen en gezondheidscentra, en zetten in op risicovoorlichting, gezondheidspreventie, een snelle identificatie van nieuwe gevallen en de tracering van contacten. Ook zullen communicatie-initiatieven worden opgezet in samenspraak met spirituele leiders en lokale verkozenen. Bedoeling is de bevolking verder bewust te maken rond goede hygiënische praktijken, hen te overtuigen van de voordelen van vroegtijdige behandeling en stigmatisering tegen te gaan.
Deze inspanningen komen bovenop de ruim 37 miljoen euro die ons land al ter beschikking stelde van humanitaire organisaties voor de bestrijding van de ebola-epidemie in West-Afrika. Sinds de uitbraak van de ebola-epidemie in maart 2014 vielen in Guinee, Liberia en Sierra Leone al 8.921 dodelijke slachtoffers (cijfers UNMEER, 3 feb 2015). In totaal werden 22.334 mensen besmet met het virus.