Nieuws

Blockchain moet administratieve overlast ngo's aanpakken

Minister De Croo op bezoek bij een onderwijsproject van Via Don Bosco in Bamako (Mali), juni 2016Minister De Croo op bezoek bij een onderwijsproject van Via Don Bosco in Bamako (Mali), juni 2016

De complexe en veelbesproken blockchain-technologie kan binnenkort worden ingezet om de administratieve overlast van ngo's te beperken. Er wordt momenteel een eerste project opgezet bij Via Don Bosco. Dat is donderdag bekendgemaakt in de marge van het bezoek van minister Alexander De Croo aan de Keniaanse hoofdstad Nairobi.

Via Don Bosco is een ngo die in elf landen in Afrika en Latijns-Amerika beroepsopleidingen voorziet. De organisatie besteedt daar jaarlijks zowat 9 miljoen euro aan. Ongeveer de helft van dat bedrag is afkomstig van subsidies van de Belgische overheid.

Teveel administratie
"Als organisatie willen we uiteraard dat zo veel mogelijk gespendeerd wordt aan opleidingen en zo weinig mogelijk verloren gaat aan administratie", zegt Filip Lammens, directeur van Via Don Bosco. "Maar momenteel gaat veertig procent van de tijd op aan administratie." 

Uitgedrukt in geld gaat het om zeven procent van de middelen. Om dat probleem aan te pakken, werd in samenwerking met de jonge technologieonderneming SettleMint en het onderzoekslab van de hogeschool HoWest een oplossing uitgewerkt op basis van blockchain.

Vlotter en grondiger proces
Eenvoudig samengevat komt het erop neer dat de ngo dankzij die techniek al zeer snel een goed beeld zal krijgen van wie het geld van de organisatie wanneer uitgeeft, en waaraan het besteed wordt. Op die manier zou de administratieve controle, een proces waar vaak maanden overheen gaan, veel vlotter en grondiger kunnen verlopen.

Het slecht gebruik van middelen en fraude zouden daardoor ook tegengegaan kunnen worden. De bedoeling is dat het systeem, dat momenteel nog wordt uitgewerkt, tegen volgend jaar effectief door de ngo wordt toegepast.

Minister is enthousiast
Alexander De Croo, zowel minister van Ontwikkelingssamenwerking als van Digitale Agenda, toont zich erg enthousiast over het initiatief.

"Als ngo met overheidsgeld werkt, is het natuurlijk essentieel dat er een controle is op de werking. Maar anderzijds wil je dat de organisatie zo veel mogelijk tijd aan het werk op het terrein kan besteden. Op deze manier wordt dit dilemma opgelost." "Dit biedt ook mogelijkheden voor andere organisaties", vervolgt De Croo."Ik zie dit als een testcase. Als dit werkt, kan het ook op een grotere schaal worden toegepast."

"Er is een beetje een hype rond blockchain. Er zijn vaak enthousiaste berichten over zaken die gewoon nog maar in de studiefase zitten. Maar in dit geval gaat het wel om een heel concreet voorbeeld", besluit de minister nog.