Persbericht

België zet humanitaire crisis DRC op internationale agenda en trekt 6 miljoen euro extra humanitaire hulp uit

Onder impuls van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo maakt ons land 6 miljoen euro extra humanitaire hulp vrij voor de alarmerende humanitaire situatie in DRC. Dat maakt de minister vandaag in New York bekend naar aanleiding van een onderhoud met onder meer de VN Speciale Gezant voor de Grote Meren, Saïd Djinnit, en VN humanitaire coördinator Mark Lowcock. 

De zes miljoen extra humanitaire hulp gaat naar humanitaire organisaties die in DRC op het terrein actief zijn: het Wereldvoedselprogramma (WFP), de Voedsel- en Landbouworganisatie van de Verenigde Naties (FAO), de VN-vluchtelingenorganisatie (UNHCR) en het Internationale Rode Kruis. Met deze extra humanitaire financiering trekt België dit jaar ruim 14,5 miljoen euro humanitaire hulp uit voor de Congolese bevolking. Deze inspanning komen bovenop de vijftig miljoen euro die België vrijmaakt voor de algemene budgetten van deze humanitaire organisaties, die ook deels ingezet worden in DRC.

Alexander De Croo: “Het intern conflict in de Kasaï en in andere streken van DRC leiden tot massale volksverplaatsingen, voedselonzekerheid en uitbraak van ziektes zoals cholera. Dit jaar hebben maar liefst acht miljoen Congolezen nood aan humanitaire bijstand, dat is meer dan tien procent van de bevolking. De situatie op het terrein loopt uit de hand. We kunnen niet langer stilzwijgend toekijken.”

Bijna vier miljoen mensen ontheemd

Het interne conflict dat vorige zomer in de Kasaï provincie uitbrak, heeft zich intussen verspreid over grote delen van DRC. Het aantal ontheemden is het voorbije jaar gestegen tot een record van 3,8 miljoen. Enkel in de regio Grand Kasaï zijn 1,4 miljoen mensen ontheemd. Ruim één miljoen daarvan zijn er sinds begin 2017 bijgekomen, 800.000 onder hen zijn minderjarig. Dat maakt de situatie in de ‘Grand Kasaï’ momenteel tot de snelst groeiende interne volksverhuizing in de wereld.

Humanitaire organisaties beseffen dat ze hun inspanningen moeten opdrijven, maar de broodnodige aandacht en financiering blijven uit. De VN schat de humanitaire noden op meer dan 800 miljoen USD, maar tot nog toe is slechts een kwart van de financiering voorhanden.

Internationale oproep

Alexander De Croo: “Het uitblijven van geloofwaardige, inclusieve verkiezingen draagt uiteraard bij tot het huidige klimaat van geweld en rechteloosheid. Door bijkomende humanitaire middelen vrij te maken wil ik de Congolese bevolking het signaal geven dat België zich blijft bekommeren om hun lot. We blijven de situatie van nabij opvolgen en roepen de internationale gemeenschap op de Congolese bevolking niet te vergeten.”