België, UNICEF en Benin brengen bij VN jongeren samen voor debat gendergelijkheid
Jongerenvertegenwoordigers uit de hele wereld debatteren vandaag in de marge van de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties over de gelijkheid man/vrouw. Dat gebeurt onder impuls van vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo. Naast een aantal UNICEF Youth Leaders nemen ook de voorzitters van de Vlaamse en Franstalige Jeugdraad aan het debat deel. Koningin Mathilde zal de jongeren toespreken.
Alexander De Croo: “Overal ter wereld hebben meisjes en vrouwen af te rekenen met ongelijkheid. In sommige landen hebben meisjes geen gelijke toegang tot gezondheidszorg of worden ze op jonge leeftijd verplicht om te huwen. In andere landen, ook bij ons, is de ongelijkheid veel subtieler, bijvoorbeeld door onuitgesproken gendernormen, vooroordelen en de impact van traditionele rolpatronen. Ik ben ontzettend blij dat er een generatie jongeren klaarstaat die deze ongelijkheid voorgoed wil wegwerken.”
Door het organiseren van een jongerendebat tijdens de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties willen België, Unicef en Benin het debat over de gelijkheid man en vrouw levend houden en jongeren aanzetten mee de kar te trekken.
Omar Abdi, UNICEF Deputy Executive Director: “Sterke jongeren gaan voluit voor gendergelijkheid. De Belgische regering is sinds lang een partner voor UNICEF om dit te bereiken en we kijken ernaar uit om samen verder te werken aan een wereld waarin elk meisje en elke jongen, elke jonge vrouw en elke man gelijke rechten, gelijke kansen en een gelijke toekomst hebben.”
Jonge generatie staat klaar
Namens de Belgische jongeren zullen in New York de voorzitters van de Vlaamse en Franstalige Jeugdraad het woord nemen. Ze zullen onder meer debatteren over de gender pay gap, de vraag of de overheid quota moet opleggen om meisjes en vrouwen meer kansen te geven en over de manier waarop gendernormen meisjes en vrouwen kansen ontzeggen om door te groeien.
“Terwijl iedereen weet dat je het sterkst als je een divers team hebt, blijft de fundamentele gelijkheid tussen man en vrouw nog altijd een uitdaging,” zegt Alexandra Smarandescu, voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad. “Ik geloof oprecht dat we ons op een kantelpunt bevinden. Een nieuwe generatie staat klaar met frisse ideeën, geloof in de toekomst en vooral de moed om eraan te beginnen. Dat kan ik als voorzitter van de Vlaamse Jeugdraad alleen maar bevestigen.”
“Ons land is op heel wat vlakken een voorloper,” vult Stéphanie Ngalula, voorzitster van de Franstalige Jeugdraad aan. “Ik ben dan ook nogal enthousiast, dat België zijn reputatie gestand doet door heel ambitieus te zijn op het gebied van gendergelijkheid. Jongeren zullen daarbij niet alleen waakzaam en alert zijn, maar ook veeleisend ten opzichte van de aanzienlijke vooruitgang die nog moet worden geboekt op het gebied van gelijkheid tussen mannen en vrouwen.”
Vijfhonderd miljoen voor vrouwenrechten
Tijdens het jongerendebat was ook aandacht voor #SheIsEqual, de campagne die minister De Croo begin juni in Brussel lanceerde, samen met de internationale ngo Global Citizen. #SheIsEqual bouwt verder op de wereldwijde beweging #SheDecides die minister De Croo vorig jaar samen met zijn Nederlandse collega op gang trok nadat de Amerikaanse president Trump de middelen schrapte van internationale organisaties en ngo’s die inzetten op vrouwenrechen via familieplanning.
Bedoeling van #SheIsEqual is om vijfhonderd miljoen euro samen te brengen om het leven van twintig miljoen meisjes en vrouwen te verbeteren. Op 2 december staat een groot benefietconcert gepland in Johannesburg waar internationale toppers zoals Beyoncé, Chris Martin, Pharrell Williams en Ed Sheeran zullen optreden.
Enkele facts & figures
- Kindhuwelijken treffen meisjes veel meer dan jongens. Wereldwijd trouwen elk jaar bijna 15 miljoen meisjes jonger dan 18. Dat zijn 37.000 kindhuwelijken per dag. In totaal zijn wereldwijd 750 miljoen meisjes en vrouwen getrouwd voor de leeftijd van 18 jaar.
- In 18 landen kunnen mannen hun vrouw verbieden om te gaan werken, in 39 landen hebben meisjes niet dezelfde erfenisrechten als jongens, in 49 landen is er geen wetgevend kader dat vrouwen moet beschermen tegen huiselijk geweld.
- Wereldwijd bedraagt het aandeel vrouwen in parlementen slechts 23,7 procent. In 46 landen bedraagt ligt het aandeel verkozen vrouwen in het nationaal parlement hoger dan 30 procent.
- Onderzoek geeft aan dat het aandeel van vrouwen op hogere posities in het bedrijfsleven minder dan een derde is.
- Vrouwen dragen voor 37 procent bij tot het bruto mondiaal product. Als vrouwen de kans zouden krijgen om evenveel bij te dragen aan de economie, zou dit 23,8 biljoen euro toevoegen aan het bruto mondiaal product.