Vorig jaar maakte België 17 miljoen euro aan humanitaire hulp vrij voor DRC. Minister De Croo trekt dat bedrag dit jaar verder op tot 25 miljoen euro. Ons land wil hiermee internationaal een signaal geven en andermaal zijn solidariteit uiten met de Congolese bevolking. België vraagt ook aan andere landen om meer inspanningen te doen.
Naast de rechtstreekse humanitaire steun voor DRC, trekt ons land ook zijn bijdrage aan de algemene financiering van humanitaire partnerorganisaties en aan humanitaire donorfondsen (‘flexibele fondsen’) op tot 90 miljoen euro, een stijging met 10%. Al deze humanitaire partnerorganisaties en fondsen zijn ook actief in DRC.
Grootste humanitaire crisis
Meer dan dertien miljoen Congolezen verkeren vandaag in humanitaire nood en het land telt met 4,5 miljoen mensen het grootst aantal ontheemden in Afrika. Het recordaantal ontheemden is het gevolg van oplaaiend geweld en aanhoudend conflict. Indien de politieke en veiligheidssituatie niet stabiliseert, zullen tegen eind dit jaar naar schatting 7 miljoen mensen ontheemd zijn.
De grootste humanitaire noden situeren zich op het vlak van voedselzekerheid, bescherming, hygiëne, water, onderwijs, gezondheidszorg en onderdak. DRC kampt ook met de grootste cholera-epidemie in zijn geschiedenis en er is sprake van een uitbraak van het poliovirus. Zo’n 7,7 miljoen personen kampen met voedselonzekerheid.
Oproep aan Congolese regering
Minister De Croo lanceerde
tijdens de donorconferentie ook een oproep aan de Congolese leiders om de humanitaire crisis in hun land ernstig te nemen en de grondoorzaken ervan aan te pakken. Alleen zo kan het menselijk leed verzacht worden.