België en IOM binden strijd aan tegen woekerprijzen voor geldtransfers naar ontwikkelingslanden
Vicepremier en minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo slaat de handen in elkaar met IOM, het VN-agentschap voor Migratie, voor de bouw van een uitgebreide prijsvergelijkingsapp voor internationale geldtransfers (remittances). De samenwerking tussen België en IOM moet gebruikers objectieve informatie geven over tarieven. Heel wat aanbieders van remittance diensten hanteren vandaag woekertarieven. Nu zaterdag 16 juni is het International Day of Family Remittances.
België gaat de uitbouw van MigApp ondersteunen, een app die migranten objectieve informatie geeft rond migratie en een prijsvergelijkingstool bevat voor remittances. Remittances zijn de privé fondsen dat migranten naar hun thuisland sturen. Op verzoek van minister De Croo breidt IOM de app uit zodat alle veertien partnerlanden van de Belgische ontwikkelingssamenwerking in de prijsvergelijkingstool geïntegreerd zijn. Deze uitbreiding wordt verwezenlijkt dankzij een nieuwe partnerschap tussen IOM en RemitRadar, an online fintech dienstverlener die actief is in het kader van remittances. Met de app zullen gebruikers kunnen nagaan wat de goedkoopste optie is voor remittances. België is één van de vier pilootlanden waar de app wordt gelanceerd, naast Griekenland, Ierland en Nederland.
Alexander De Croo: “De nieuwe prijsvergelijkingstool moet bijdragen aan een daling van de tarieven. Die liggen vandaag veel te hoog. In sommige gevallen kun je echt spreken van woekertarieven. Door gebruikers gemakkelijk toegang te geven tot informatie over de goedkoopste en snelste optie, willen we de concurrentie aanwakkeren. Meer en meer fintech bedrijven zetten in op mobile money waarvan de tarieven gemiddeld de helft later liggen dan bij de klassieke geldtransfers via de grote bekende spelers.”
Kosten moeten dalen
Volgens cijfers van de Wereldbank stuurden migranten in 2017 466 miljard USD naar ontwikkelingslanden, een bedrag dat meer dan 3 keer hoger ligt dan de officiële ontwikkelingshulp. Migranten leveren zo een belangrijke bijdrage aan de economie van ontwikkelingslanden.
Een groot probleem van deze remittances is echter dat de kosten heel hoog zijn. Gemiddeld is de kost van geldtransfers gelijk 7,1% van het totale verzonden bedrag; voor remittances naar Subsahara Afrika ligt deze kost gemiddeld op 9,4%, en in sommige gevallen is dit zelfs nog hoger. De VN heeft afgesproken om in het kader van de Duurzame Ontwikkelingsdoelen de kosten voor remittances tegen 2030 te verlagen tot gemiddeld 3%.
Meer en meer mobile money
William Lacy Swing, de directeur-generaal van IOM, erkent remittances als belangrijke economische levenslijnen voor migrantenfamilies. Remittances verminderen onder meer de armoede, verbeteren de toegang tot gezondheidszorg en voedsel en geven kinderen onderwijskansen. In een opiniestuk gepubliceerd naar aanleiding van de ‘International Day of Family Remittances’ (16 juni) schreef ambassadeur Swing het volgende: “Laten we even stilstaan bij de enorme bijdrage van migranten, zowel in de vorm van financiële en sociale remittances, aan economieën maar vooral aan individuele gezinnen.”